Jižní Korea chce se sousedem jednat o jaderném programu

Soul – Jižní Korea je podle svého prezidenta otevřena jednáním o jaderném programu se Severní Koreou. Prezident ale zároveň varoval KLDR, aby zabránila jakýmkoli provokacím, a dodal, že Korejský poloostrov je nyní v důležitém „bodu zvratu“. Prohlášení přichází poté, co se Kim Čong-un, syn zesnulého diktátora Kim Čong-ila, ujal moci v Severní Koreji jako vrchní velitel armády a šéf vládní strany. Severní Korea pak v novoročním poselství slíbila bránit Kim Čong-una „až k smrti“.

Prezident varoval, že Jižní Korea tvrdě odpoví na jakýkoliv útok svého severního souseda. V roce 2010 zahynulo při útoku, ze kterého byla obviněna KLDR, 50 jihokorejských vojáků.

Jihokorejský prezident před pár lety ukončil pomoc pro KLDR
   
Severní Korea pravidelně kritizuje jihokorejského prezidenta od roku 2008, kdy se ujal funkce a ukončil dosavadní politiku pomoci pro severní část země. Odmítl také pokračovat v dodávkách štědré pomoci KLDR a podmínil ji pokrokem v ukončování severokorejského jaderného programu a v oblasti lidských práv.

I Mjong-bak, jihokorejský prezident:

„Doufám, že tento rok bude milníkem v oblasti jaderné otázky Severní Koreje. Jsme připraveni řešit bezpečnost na Korejském poloostrově a poskytnout severu ekonomickou pomoc. Pokud Severní Korea přijde k jednacímu stolu s upřímností, můžeme otevřít novou éru na Korejském poloostrově.“

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24

Severní Korea v pátek varovala, že ani po smrti Kim Čong-ila země nezmírní svůj postoj k vládě Jižní Koreje. Vlivná Komise národní obrany oznámila, že země nikdy nebude jednat se současným jihokorejským prezidentem.
   
Prezident rovněž ve svém projevu uvedl, že globální ekonomika v současnosti není jen v dočasném poklesu, ale vstoupila do nové éry pomalého růstu. Slíbil však snížit inflaci, která loni stoupla na tříleté maximum. Prioritou vlády je snížit letos inflaci na tři procenta. Loni roční průměrná inflace činila čtyři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Korea - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Mimořádně napjaté vztahy obou zemí posledních tří let se vyhrotily v roce 2010, kdy Soul obvinil svého severního komunistického souseda ze smrti 46 jihokorejských vojáků. Tehdy severokorejská ponorka vystřelila torpédo a potopila jihokorejskou válečnou loď. Pchjongjang vinu dodnes odmítá. Tento útok se stal jedním z nejtragičtějších incidentů mezi Korejemi od zastavení bojů v roce 1953.

Vydáno pod