Kamerunské děti čekají výlety za gorilami, pomáhá pražská zoo

Yaoundé – Pražská zoo má na pět let v bezplatném užívání část základny v Somalomo. Základna leží na okraji tropických deštných lesů v jihovýchodním Kamerunu a měla by od nynějška sloužit připravovanému projektu Toulavý autobus i českým vědcům a studentům. Autobus má sloužit dětem jako možnost přiblížení se gorilám a vytvoření vztahu, který by zabránil jejich budoucímu vraždění. Vyjet by měl poprvé ještě před Vánoci tohoto roku.

Základna byla postavena z peněz Evropské unie. Projekt ale posléze skončil a základna zůstala opuštěna. Na místě ovšem zůstaly počítače nebo třeba benzinová pumpa. „Na základě dlouhodobějšího působení jsme uzavřeli smlouvu s vedením Biosférické rezervace na spolupráci a poté dlouhodobé zapůjčení základny,“ podotkl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Zoo začala do Kamerunu v rámci vzdělávání zasílat knížky gorilích pohádek, pohlednice nebo omalovánky, což je pro děti něco úplně nového. Děti by ale rády viděly živé gorily. „Znají je buď jako maso na talíři, nebo vůbec. Odtud vzešla myšlenka Toulavého autobusu,“ prohlásil Bobek. 

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: 

„S africkými přáteli jsme dospěli k tomu, že jednou z cest k ochraně goril je vychovávat místní lidi a především děti k tomu, aby si uvědomili cenu tropického pralesa.“

Takový autobus by vozil děti z pralesních oblastí do různých center, kde jsou gorily. Děti tak podle Bobka dostanou možnost vytvořit si ke gorilám vztah. „Měly by si uvědomit, že pro ně má význam, aby gorily byly živé. Gorily totiž nejsou loveny z hmotné nouze, nýbrž většinou kvůli byznysu,“ poznamenal ředitel zoo v Praze. 

Proti pytlákům bojují strážci pralesa. Pytláci pocházejí buď z místních obyvatel, nebo jde o lovce najímané byznysmeny. 

Rozhovor s Miroslavem Bobkem (zdroj: ČT24)

Téměř v každé vesnici je v Kamerunu podle Bobka škola. O stavbu se stará stát. „Vím i o vesnici, která se složila, aby si postavila další budovu,“ řekl ředitel zoo. Místní obyvatelé totiž mají o vzdělání svých dětí velký zájem.