USA si z íránských výhrůžek nic nedělají, do Perského zálivu vyslaly loď

Teherán – Spojené státy budou dál rozmisťovat své lodě do oblasti Perského zálivu. Prohlásil to mluvčí Pentagonu. Reagoval tak na výhrůžku Íránu, který varoval, že zasáhne, pokud do zálivu připluje americká letadlová loď. Podle amerického mluvčího je její příjezd dlouhodobě plánovaný. Má dohlížet na bezpečnost lodní dopravy v místech důležitých pro celosvětový obchod.

Pohrůžka Íránu zasáhnout proti americké letadlové lodi je podle Washingtonu důkazem těžkostí tamního režimu. Jak uvedl Bílý dům, Teherán prý začíná pociťovat sankce a mezinárodní izolaci a konfrontací chce od nich odvést pozornost.

Íránské vojenské námořnictvo zahájilo 24. prosince desetidenní cvičení v mezinárodních vodách nedaleko strategické námořní cesty procházející Hormuzským průlivem. Manévry přesahovaly oblast Hormuzského průlivu a sahaly i do Indického oceánu a Adenského zálivu, tedy do vod, v jejichž blízkosti jsou americké válečné lodě. USA kritizovaly „iracionální jednání Íránu“ a prohlásily, že „žádné narušení námořní dopravy v Hormuzském průlivu nebude tolerováno“.

Velitel íránských ozbrojených sil generál Attaolláh Salehí:

„Doporučujeme americké letadlové lodi, která proplula Hormuzským průlivem a nachází se v Ománském moři, aby se nevracela do Perského zálivu. Íránská islámská republika nemá v úmyslu své varování opakovat.“

Podle nejvyššího velitele íránského námořnictva měly manévry, do nichž byly zapojeny ponorky, systémy raket země-voda, plavidla s rampami na odpalování raket, torpéda a bezpilotní letadla, ukázat branné schopnosti Íránu. Na závěr manévrů v pondělí úspěšně vyzkoušel raketu dlouhého doletu.

Rozhovor s Martinem Kollerem (zdroj: ČT24)