Prsní implantáty má dostat na stůl speciální parlamentní skupina

Paříž – Francouzská vláda nařídila vyšetřování případu kolem vadných prsních implantátů společnosti PIP. Oznámila to dnes agentura AFP s tím, že ministr zdravotnictví Xavier Bertrand se vyslovil pro vytvoření parlamentní skupiny pro šetření tohoto globálního skandálu.

Po parlamentním šetření volala senátorka vládní pravice Chantal Jouannová, podle níž se tím získá kompletní a komplexní „pohled na to, co se stalo“. Ministr zdravotnictví vyzval k vyšetřování příslušné zdravotnické orgány, jejichž úkolem bude především zjistit, jestli šlo o selhání kontrolních systémů, jež umožnily společnosti Poly Implant Prothese (PIP) obchodovat s prsními implantáty. „Ledacos nasvědčuje tomu, že gel používaný v implantátech “byl skutečně pančovaný," prohlásil Bertrand.
   
Ve Francii bylo mezi ženami, jimž byly implantáty aplikovány, zjištěno dvacet případů rakoviny. Nicméně mezi nemocí a implantáty nebylo zatím zjištěno propojení. Přesto vláda doporučila zhruba 30 tisícům žen ve Francii, aby si implantáty nechaly odstranit.

Vydáno pod