Bývalého izraelského premiéra Olmerta obvinili z korupce

Jeruzalém - Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl dnes spolu s dalšími 12 lidmi obviněn z korupce v rámci takzvané kauzy Holyland. Tento velký úplatkářský skandál se točí kolem výstavby stejnojmenného jeruzalémského sídliště a Olmert v době, kdy zastával úřad starosty Jeruzaléma, údajně přijal od investorů milionový úplatek. O vznesení obvinění vůči Olmertovi bylo rozhodnuto na základě anonymního svědectví. On sám jakoukoliv spojitost s aférou Holyland popírá. Pětašedesátiletý Olmert je od září 2009 souzen ve třech dalších kauzách za údajné braní úplatků, podvod, zneužití důvěry a daňový únik.

Na žádost generálního prokurátora obvinil telavivský soud z korupce Olmerta, někdejší šéfku jeho úřadu Šulu Zakenovou a jeho nástupce v primátorské funkci Uriho Lupolianského. Ten Olmerta vystřídal v úřadu starosty v roce 2003 avykonával ho do roku 2008.

Podle výsledků vyšetřování z roku 2010 Olmert údajně přijal v souvislosti s výstavbou sídliště úplatek ve výši 3,5 milionu šekelů (asi 18,2 milionu korun). Úplatky k němu podle policie zřejmě směřovaly dvěma kanály: přes jeho blízkého spolupracovníka Uriho Messera a přes Zakenovou. Lupolianski je podezřelý, že přijal v úplatcích tři miliony šekelů (zhruba 15,6 milionu korun) od rodiny majitelů pozemku, na němž byl komplex postaven. Lupolianski za úplatky údajně urychloval projekt Holylandu a umožnil také jeho rozšíření, čímž zvýšil zisky developerských firem. Holyland je obrovský komplex luxusních bytů v jižním Jeruzalémě. Je domovem nejbohatších Izraelců.

Jeruzalémský Holyland
Zdroj: ČT24

Olmert je souzen za činy, jichž se údajně dopustil v době, kdy zastával úřad starosty nebo později ministra průmyslu, tedy mezi lety 1993 až 2006. Problémy vyšly najevo až za jeho předsednictví kabinetu (2006-2009). Kvůli podezření z korupce roku 2008 formálně rezignoval.