Zastavit radioaktivní vodu z Fukušimy mají polymery

Tokio - V elektrárně Fukušima pokračují pokusy o zastavení úniků radioaktivní vody z trhliny v reaktoru 2 porouchané atomové elektrárny Fukušima 1 do oceánu. Betonem se prasklinu utěsnit nepodařilo, firma TEPCO teď místo něj zkouší polymerní látky. TEPCO dnes navíc podle místních médií zasáhla zpráva o úmrtí dvou jejích zaměstnanců, kteří byli pohřešovaní od 11. března. Tito mladí lidé ve věku mezi 20 a 30 lety se podle policie stali obětí přívalové vlny tsunami.

Stanovisko, že z poškozené elektrárny Fukušima 1 vytéká do Tichého oceánu vysoce radioaktivní voda, přiznal v sobotu japonský představitel TEPCA. Společnost se snažila asi dvaceticentimetrovou trhlinu, z níž voda protéká, ucpat betonem. Tyto pokusy se však nezdařily. TEPCO nyní podle japonského tisku povolalo na pomoc experty z Tokia.

Radioaktivní voda bude podrobena další analýze

Dělníci v sobotu ráno podle zástupce společnosti TEPCO objevili, že se voda o radioaktivitě 1 000 milisievertů za hodinu nahromadila v jímce blízko u moře. Později zjistili, že v jímce je trhlina, kterou voda uniká přímo do moře. Experti budou nyní znovu analyzovat radioaktivitu v moři poblíž elektrárny a také odeberou vzorky na třech různých místech vzdálených od elektrárny 15 kilometrů.

Už ve čtvrtek společnost TEPCO oznámila, že v moři 300 metrů jižně od elektrárny byly naměřeny hodnoty radioaktivního jódu, které 4 385krát převyšovaly normu.

Jaderné krizi čelí Japonsko od 11. března, kdy severovýchodní pobřeží země postihlo zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály a tsunami. Počet potvrzených obětí stoupl podle dnešního vyjádření úřadů na 12 020. Bilance ztrát na životech podle všeho zdaleka není konečná a bude dále stoupat; stále se pohřešuje 15 512 lidí. V pátrání po nezvěstných pokračuje asi 25 tisíc vojáků, 120 vrtulníků a 65 plavidel japonské a americké armády.