Jak na Nový rok, tak po celý rok. Rusové si užívají volna

Moskva - Zatímco Vánoce dneškem pro většinu lidí končí, pravoslavní křesťané naopak začínají slavit. Ortodoxně křesťanské církve se řídí Juliánským kalendářem, který je oproti západnímu Gregoriánskému posunutý právě o 13 dní. Průběh svátků je ale stejný - nese se v duchu návštěv kostelů a odpočinku.

Řecko, Balkán, Ukrajina a hlavně Rusko - místa, kde pro většinu lidí začínají Vánoce každý rok se zpožděním. Pro Rusy svátek znamená den odpočinku. Novoroční svátky se protáhly a skončí až příští týden v úterý, což v zemi, kde duchovní stránku Vánoc v minulosti pohřbil komunistický režim, vadí málokomu. Do duše tak lidem musel promluvit paradoxně hlavní hygienik.

Hygienik Gennadij Oniščenko:

„Jsem kategorickým odpůrcem dlouhých prázdnin. K ničemu dobrému nevedou, jen k přejídání a alkoholismu. Duchovních hodnot je u nás zatím málo.“

Počet lidí, kteří s dlouhým volnem na začátku ledna souhlasí, rok od roku stoupá. V roce 2010 jich bylo 53 procent, loni už 65 procent. Rodina se podle dotázaných dá spíš dohromady, podnikají se výlety a volno je i dobrou příležitostí pořádně se vyspat. Dotaz na alkohol statistici do průzkumu nezařadili.

Rusové si užívají volna (zdroj: ČT24)