V Nizozemsku hrozí protržení hráze, Rusko mrzne, Slovensko zasypal sníh

Berlín – Na severu Nizozemska v důsledku bouře hrozí protržení hráze a zatopení mořem čtyřem vesnicím. Úřady nařídily evakuaci asi 800 místních obyvatel. Západní a střední Evropa se jinak vzpamatovávají po čtvrtečním úderu orkánu Andrea, který ničivě zasáhl zejména Německo a Benelux. V noci na dnešek sice bouře se silným větrem řádila na pobřeží Severního moře a stoupající hladina vody zastavila lodní dopravu na Mosele, jinak Němci zažili po dvou dnech první klidnější noc. Na Slovensku sníh dál způsobuje problémy v dopravě. Desetitisíce lidí jsou bez proudu. Rozmary počasí trápí i východ Ruska, kde udeřily arktické mrazy a teploty tam ani přes den nestoupají nad minus 39 stupňů Celsia.

I když v Německu předpovídali meteorologové na dnešek ještě velmi bouřlivou noc, orkán nakonec žádné větší škody nezpůsobil. V pobřežních městech Hamburk a Brémy, která se připravovala na velkou přílivovou vlnu, voda zaplavila jen nízko položená místa. Například v Hamburku jsou pod vodou některé části přístavu, na Rybím trhu stojí voda ve výšce 1,25 metru.

Orkán Andrea také zastavil dopravu na řekách Mosela a Saar. Hladina obou řek kvůli intenzivnímu dešti stoupla nad stanovenou hranici. Mosela v Trieru (Trevíru) vystoupala na více než osm metrů a lodě nesmějí jezdit v úseku mezi lucemburskými hranicemi a městem Koblenz, uzavírka potrvá pravděpodobně dva dny.

Sněhová bouře
Zdroj: ČT24

V Nizozemsku stoupající voda vyhnala z domovů osm stovek lidí, kteří museli být na severu země preventivně evakuováni kvůli hrozícímu protržení hráze. „Hrozí protržení jedné z hrází, a to v délce kolem 100 metrů. Pokud se tak stane, bude zaplavena celá oblast. Voda by dosáhla výšky asi 1,5 metru,“ upřesnil mluvčí policie nedalekého města Groningue. V nebezpečí jsou hlavně vesnice Woltersum, Wittewierum, Ten Boer a Ten Post, které leží asi 15 kilometrů východně od města Groningue. Lidé podle mluvčího uposlechli příkazu k evakuaci a odcházeli.

Silný vítr zasáhl ve čtvrtek i Česko, nejvíce to pocítili lidé na horách, foukalo ale i v nižších polohách. Orkán navíc přinesl i sníh, což potvrzují i zprávy ze sousedního Rakouska, kde dnes na mnoha výše položených místech v Alpách vyhlásili stav lavinového nebezpečí.

Bouře v Belgii
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Například na hranicích Rakouska a Švýcarska napadlo až 60 centimetrů nového sněhu, půl metru sněhové pokrývky přibylo i ve východním Tyrolsku, a horská služba proto doporučuje, aby se lyžaři drželi pouze na značených sjezdovkách a nevyjížděli do volného terénu. Sníh znepříjemňuje život rakouským řidičům, a to zejména na brennerské dálnici mezi Innsbruckem a brennerským průsmykem. Dnes tam místní silničáři nasadili 270 sněžných pluhů a sypačů.

Orkán zaznamenali i v jižnějších oblastech, například v severní a střední Itálii, kde vítr způsobil hlavně problémy v dopravě. Ještě dnes vykolejil kvůli popadaným stromům vlak poblíž města Lucca, napsala agentura Ansa. 

Zima naplno zasáhla i východ Ruska, kde podle agentury ITAR-TASS panují arktické teploty kolem minus 45 stupňů Celsia. Úřady na Kamčatce vydaly varování, aby děti ani staří lidé nevycházeli ven. Podle meteorologů bude vlna silných mrazů trvat nejméně do neděle a teploty by mohly klesnout i pod minus 50 stupňů.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Andrea zasypala Slovensko sněhem

Orkán Andrea, který se ve čtvrtek přehnal přes Evropu, zasypal Slovensko velkým množstvím mokrého sněhu, který dál způsobuje problémy v dopravě a v dodávkách elektřiny. V Banskobystrickém kraji bylo dnes bez proudu přes 20 tisíc domácností, havarijní čety vyjely k více než dvěma stovkám poruch na vedení vysokého napětí. Husté sněžení komplikovalo dopravu prakticky na celém Slovensku, mnohé místní komunikace zablokovaly padající stromy. U obce Dvorníky nedaleko Košic se dnes na kluzké vozovce čelně srazily dva automobily, v nichž tři lidé zahynuli a dva byli vážně zraněni.

Slovensko zasypal sníh
Zdroj: ČT24

Kvůli sněhu byla dnes uzavřená řada horských přechodů, přes den se ale téměř všechny podařilo zprůjezdnit. Výjimkou je přechod v Donovalech, který je uzavřený pro kamionovou dopravu. Výpadek proudu a dodávky tepla postihl i slovenské nemocnice, podle médií například v Banské Bystrici čekali pacienti na ošetření v teplých svetrech a bundách, bez elektřiny byla i pohotovostní služba. V okolí Žiliny zaznamenalo výpadek kolem 80 trafostanic.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)