V Turecku zadrželi bývalého náčelníka štábu

Ankara – Turecké úřady zadržely bývalého náčelníka generálního štábu Ilkera Basbuga. Čeká ho soud kvůli obvinění z podílu na protivládním spiknutí. V roce 2003 prý vedl skupinu, která chtěla svrhnout vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. V souvislosti s případem už je 200 podezřelých. Erdoganovi kritici tvrdí, že se vláda zbavuje nepohodlných lidí. Basbug je nejvyšším z tureckých představitelů, kteří jsou v kauze Ergenekon zadrženi. Je předběžně obviněn z řízení gangu, který připravoval sesazení vlády silou.

V případu Ergenekon, s jehož vyšetřováním se začalo roku 2007, je obviněno téměř 200 lidí, mezi nimiž jsou mafiáni, právníci, novináři, univerzitní profesoři a především armádní důstojníci. Mnozí z nich vypověděli, že jednali na rozkaz. Basbug byl v době komplotu náčelníkem generálního štábu, do důchodu odešel roku 2010.

Po čtvrtečním výslechu řekl turecké televizi NTV, že považuje za tragikomedii obvinit někoho, kdo velel tak mohutné armádě, z vytvoření a řízení teroristické skupiny. Turecká armáda je druhá největší v NATO a je řazená k nejsilnějším na světě.

Případ Ergenekon je v Turecku chápán jako mocenský boj mezi Erdoganovou vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje, která vznikla ze zrušené proislámské strany, a někdejším sekulárním vedením země, k němuž se řadí kromě vojáků právníci, novináři a politická opozice. Erdoganovi kritici tvrdí, že se vláda v kauze Ergenekon zbavuje nepohodlných lidí. Analytici poukazují na to, že byli poprvé do vyšetřování a soudního řízení zahrnuti nejvyšší důstojníci.