Afghánskou základnu NATO napadli ozbrojenci

Kábul - Jednotky Severoatlantické aliance dnes odrazily útok na jednu z jejích základen na předměstí afghánské metropole Kábul. Zabily přitom nejméně dva ozbrojence, kteří stříleli z malých palných zbraní a granátometů. Incident se odehrál den poté, co dav lidí na severu země zaútočil na úřad OSN a nejméně sedm zaměstnanců OSN zabil. Při další demonstraci v Kandaháru na jihu země dnes zemřelo devět lidí a 73 dalších bylo zraněno.

Tři koaliční vojáci v dnešním útoku, který proběhl kolem půl sedmé ráno místního času, podle prohlášení aliance utrpěli lehká zranění. Nejméně jeden útočník prý měl na sobě vestu, kterou obvykle nosí sebevražední atentátníci.

„První zprávy ukazují, že zde byli dva útočníci, přičemž jeden z nich byl pravděpodobně sebevražedný atentátník,“ oznámil mluvčí spojenecké mise ISAF a dodal, že jednotky hlídající objekt palbu opětovaly a oba vetřelce zastřelily. Podle policejního velitele v provincii Kábul základnu pravděpodobně napadli tři útočníci. Dva z nich zahynuli při explozi opasku s výbušninami a třetí byl zastřelen.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

V pátek přišlo při útoku rozlíceného davu na úřadovnu OSN ve městě Mazáre Šaríf o život nejméně 14 lidí včetně sedmi zahraničních zaměstnanců této světové organizace. Příčinou rozhořčení byly podle tiskových agentur zprávy, podle kterých na Floridě nedávno jistý pastor spálil korán, posvátnou knihu muslimů. Podle místních úřadů pak kazatelé v Afghánistánu vybídli místní k protestu. Afghánské úřady po incidentu 27 lidí zadržely.

Hnutí Taliban dnes prohlásilo, že s pátečním útokem na úřadovnu OSN v Mazáre Šaríf nemá nic společného. Podle mluvčího Talibanu, který z neznámého místa telefonicky hovořil s agenturou Reuters, šlo prý o čin odpovědných muslimů. Cizinci sami podle něj na sebe přivolali hněv Afghánců, když spálili korán.

Střelba do demonstrantů v Kandaháru

Kvůli spálenému koránu také došlo k několikatisícové demonstraci v Kandaháru na jihu Afghánistánu. Dav věřících na několika místech města rozbíjel výlohy obchodů, pálil pneumatiky a ničil automobily v ulicích. Nejméně devět lidí bylo zabito a 73 dalších zraněno. Není známo, kdo vlastně střílel.

Při fanatické rebelii bylo podle místních úřadů 17 lidí zatčeno, sedm z nich bylo ozbrojeno. Za viníka úřady označily „nepřátele afghánského lidu“, což je běžný termín pro odsouzení povstalců z radikálního hnutí Taliban. Někteří z nich se prý zapletli do davu a nepokoje vyprovokovali.

Spojencům se stále nedaří získat Afghánce na svou stranu

Ani deset let bojů koaličních sil s Tálibánem nestačilo v Afghánistánu na to, aby si spojenci získali tamní obyvatelstvo na svoji stranu. Ztráty spojenců přitom v zemi neustále rostou. Jen koncem týdne tu zahynulo šest amerických vojáků. Afghánská válka je tragická hlavně pro civilisty. Podle zprávy OSN jich zde loni zahynulo kvůli bojům na 2 500. To je nejvíc od roku 2001, kdy do Afghánistánu vstoupily koaliční jednotky.

Pátrací akce spojenců po povstalcích a zbraních také často bezdůvodně obtěžují obyčejné Afghánce. Ti přitom nezřídka s Tálibánem přímo spolupracují. Jenom od začátku roku napadl Tálibán české a afghánské jednotky celkem 25krát, naposledy v polovině února.

Vydáno pod