Vychází kniha o Obamových - bez Obamových

New York - V USA dnes vychází kniha o vztazích mezi Barackem a Michelle Obamovými a mezi americkou první dámou a úředníky Bílého domu. Autorka knihy Obamovi Jodi Kantorová poodhaluje, že prezidentovým poradcům zpočátku vadila míra, s níž se ambiciózní Michelle Obamová vyjadřovala k politickým záležitostem. New York Times na svém webu zveřejnil úryvky z knihy.

Bílý dům dílo nazval přehnanou dramatizací starých zpráv, která se zaměřuje na vztah dvou lidí, s nimiž autorka už několik let nemluvila. Manželé Obamovi totiž rozhovor do knihy odmítli, třebaže je o to Kantorová několikrát žádala. Ona sama pak založila knihu na povídání s několika desítkami blízkých Obamových spolupracovníků.

Kniha na 330 stránkách popisuje složitý začátek vládnutí Baracka Obamy a líčí první dámu jako mnohem vlivnější osobu, než bylo dosud známo. Zmiňuje se například o jejích napjatých vztazích mezi ní a tiskovým tajemníkem Bílého domu Robertem Gibbsem. Zachycuje rovněž některé proměny Michelle Obamové během čtyř let v Bílém domě i její počáteční obavy, aby se dobře zhostila nesnadné role první dámy.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)