Argentina má zájem o české zbrojní dodávky

Buenos Aires - Argentinská armáda má zájem o dodávky českých zbraní. Vyplynulo to v Buenos Aires ze schůzky tamní prezidentky Cristiny Fernándezové de Kirchner s jejím českým protějškem Václavem Klausem, které se neplánově zúčastnil i ministr obrany. Právě on o dodávky zbrojních materiálů nečekaně požádal. Klaus přijel do země hlavně podpořit české investice a projekty; Argentinu navštívil již před 17 lety ve funkci předsedy vlády.

Před deseti lety připravila obrovská krize Argentince ze dne na den o celoživotní úspory, teď Argentina jako jedna z mála zemí rostla i během nedávné krize globální. Ze čtyřicetimilionového trhu si chtějí svůj díl ukousnout podnikatelští žraloci z celého světa. Argentinská ekonomika loni zaznamenala 8,5procentní růst, obchod s Českou republikou ale příliš velký není.

Podle českých firem i prezidenta Klause se České republice během nedávné krize nevyplatila přílišná závislost na evropských trzích. Chtějí proto rozšířit pole působnosti třeba i tisíce kilometrů daleko. Argentinská vláda si ale - až na výjimky - trh dost žárlivě střeží.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Argentinský ministr obrany se Klausovy schůzky s Fernándezovou vůbec neměl účastnit. Objevil se náhle během podpisu vzájemné smlouvy a bez okolků řekl prezidentce, ať se na české zbraně zeptá. Součástí delegace je i generální ředitel České zbrojovky, hned na místě se proto domluvila schůzka, upřesnil český prezident.

Klaus během návštěvy také vystoupil na česko-argentinském podnikatelském semináři a na univerzitě Torcuato Di Tella se konala jeho přednáška na téma globálního oteplování, spojená s autogramiádou španělského vydání jeho knihy. V neděli Klaus z Argentiny odcestuje na státní návštěvu Chilské republiky.