Američané pokračují v sérii záchran íránských námořníků

Washington – Dalších šest íránských námořníků zachránili po necelém týdnu Američané. Tentokrát připlula loď americké pobřežní stráže na pomoc plavidlu, které oznámilo stav nouze v Perském zálivu, oznámil dnes Pentagon. Jde o druhý případ ohlášený jen pár dnů poté, co americké námořnictvo zachránilo v Arabském moři 13 Íránců, které drželi jako rukojmí somálští piráti.

Mluvčí Pentagonu John Kirby upřesnil, že člun americké pobřežní stráže odpověděl na nouzové signály, které dnes nad ránem vyslalo íránské plavidlo nacházející se zhruba 80 kilometrů jihovýchodně od iráckého přístavu Umm Kasr. Kapitán íránské lodi požádal o pomoc s tím, že „strojovna nabírá vodu a plavidlo už není možné řídit“, uvedl Kirby.

Na íránské lodi se nacházeli dva námořníci, čtyři další se už uchýlili na záchranný člun. Jeden z Íránců utrpěl popáleniny při požáru, který propukl na palubě. Američané ho ošetřili. Všem zachráněným poskytli občerstvení a pokrývky a odpoledne je předali lodi íránské pobřežní stráže, upřesnilo podle agentury AP centrální velitelství amerických námořních sil se štábem v Bahrajnu.

Koncem minulého týdne americké ministerstvo obrany oznámilo, že námořnictvo USA zachránilo v Arabském moři 13 Íránců, které drželi jako rukojmí somálští piráti. Američané při operaci 15 pirátů zajali. Írán označil zásah příslušníků amerického námořnictva za „pozitivní humanitární gesto“.