Mitt Romney přesvědčivě vyhrál i primárky v New Hampshire

New York/Concorde – Vítězem republikánských primárek ve státě New Hampshire se stal bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney. Podařilo se mu tak navázat na úspěch v prvním výběru republikánského kandidáta na prezidenta, jenž se na začátku ledna uskutečnil v Iowě. Čtyřiašedesátiletý politik potvrdil roli favorita. Stal se tak prvním republikánem od roku 1976, který vyhrál v prvních dvou státech, kde se kandidát na prezidenta vybírá. „Dnes v noci jsme vstoupili do historie,“ řekl po úspěchu Romney. Zdůraznil ale, že po oslavách se chystá vrátit do práce.

Kritika ekonomické politiky současné vlády zůstává hlavním tahákem republikánských primárek. Mitt Romney téma znovu pozvedl. Prezidenta Obamu obvinil ze snahy zavádět sociální stát evropského střihu. A na takový styl konzervativní republikáni slyší. „Prezidentovi došly nápady. Teď už mu docházejí i výmluvy,“ prohlásil Romney.

„Amerika musí být lepší a bude lepší,“ slíbil pro změnu Romney. Kritizoval také údajnou snahu úřadujícího prezidenta o změnu Spojených států v sociální stát evropského tipu. Sám prý hodlá hledat inspiraci pro svou politiku ne v Evropě, ale v USA.

Mitt Romney:
„Děkuji New Hampshire, dnes jsme se zapsali do dějin. Tento stát byl vždycky zvlášť důležitým místem pro moji rodinu a je pro nás domovem.“


Agentura Reuters nicméně v úterý zveřejnila průzkum, podle nějž by massachusettský exguvernér nyní v souboji s Obamou prohrál. Zatímco současný šéf Bílého domu by získal 48 procent hlasů, Romney by měl 43 procent hlasů.

V New Hampshire měl bývalý guvernér po sečtení zhruba poloviny hlasů asi 37procentní podporu. Zřejmě tedy nedosáhl tak drtivého vítězství, jak po průzkumech, jež mu přičítaly přes 40 procent hlasů, očekával. Podle některých komentátorů je tak Romneyho vítězství vlastně neúspěch, když politik pravděpodobně získal méně hlasů než v primárkách v roce 2008, kdy v New Hampshire skončil druhý za senátorem Johnem McCainem. Americká média nicméně především zdůrazňují, že Romneymu se dvěma vítězstvími podařil úspěšný vstup do souboje o republikánskou nominaci. 

Mitt Romney
Zdroj: Charlie Neibergall/AP/ČTK

O druhé místo se ve státě New Hampshire utkali kongresman Ron Paul a bývalý guvernér Utahu a exvelvyslanec v Číně Jon Huntsman. Podle prognóz televizní stanice NBC News i CNN skončí na druhém místě Paul stavící se za osobní svobody, malou vládu a umenšení role USA ve světě.

New Hampshire může být první vlaštovkou

Huntsman, který v New Hampshire vedl kampaň dlouhé měsíce, již nicméně uvedl, že hodlá v souboji o Bílý dům pokračovat a že se bude ucházet o přízeň voličů v dalších primárkách, které se v Jižní Karolíně uskuteční 21. ledna.

V poli poražených v New Hampshire zůstal bývalý senátor Rick Santorum, který nepotvrdil těsné druhé místo z iowského hlasování. Nedařilo se ani bývalému šéfovi reprezentantů Newtu Gingrichovi. Velký otazník pak visí nad pokračováním kampaně texaského guvernéra Ricka Perryho, který u newhampshirských voličů propadl. Na rozdíl od třímilionové Iowy, kde kandidáta vybíraly malé skupiny politicky aktivních občanů na stranických shromážděních, se v New Hampshire uskutečnily první klasické primárky, při nichž své preference mohli vyjádřit republikánští straníci i neregistrovaní voliči. Vítěz získá 12 volitelů pro srpnový republikánský celonárodní sněm. Pro celostátní nominaci potřebuje kandidát 1 143 volitelů z celkového počtu 2 285.

Hlasování v New Hampshire, které stojí prakticky na začátku maratonu republikánských primárek, sice souboj o nominaci může výrazně ovlivnit, kandidáta na prezidenta ale vždy neurčí. Například v roce 2000 primárky v tomto malém východoamerickém státě s 1,3 milionu obyvatel vyhrál John McCain, nominaci na prezidenta přesto nakonec získal George Bush mladší. O osm let později v demokratických primárkách uspěla Hillary Clintonová, kandidátem a posléze i prezidentem se však stal Barack Obama.