Haiťané protestovali kvůli slabým krokům vlády

Praha/Port-au-Prince – Tisíce Haiťanů vyšly včera demonstrovat do ulic kvůli neschopnosti vlády řešit obnovu své země. Přesně před dvěma lety totiž zasáhlo haitskou metropoli Port-au-Prince ničivé zemětřesení, které si vyžádalo smrt 250 tisíc lidí a jednu z nejchudších zemí světa uvrhlo do ještě větších ekonomických a humanitárních problémů. 12. ledna večer krátce před třiadvacátou hodinou našeho času bylo identifikováno centrum otřesů o síle 7,3 stupně Richterovy škály v haitském vnitrozemí, asi 15 kilometrů jihozápadně od hlavního města, v hloubce asi 10 kilometrů. Kromě statisíců obětí tento okamžik znamenal nedobrovolný přesun téměř milionu lidí – v provizorních táborech jich nadále zůstává 500 tisíc.

Před dvěma lety několik ničivých otřesů kromě rekordního počtu obětí srovnalo se zemí tři čtvrtiny metropole a způsobilo škody za 8 miliard dolarů. Po celém světě se okamžitě po neštěstí uspořádaly charitativní sbírky a s likvidací následků Haiťanům pomáhali zahraniční vojáci i humanitární pracovníci. Celková obnova však i po uplynutí dvou let pokračuje pomalu, mimo jiné i kvůli politické nestabilitě. „Jsou tomu už dva roky a v nejchudších čtvrtích se vůbec nic nezměnilo. V chudých čtvrtích neexistovala žádná pravidla pro výstavbu, a proto zemřelo tolik lidí,“ hodnotí místní koordinátor pro lidská práva Otelier Herman.

K poklidnému protestu se kvůli neutěšené situaci v zemi sešlo v ulicích zhruba 6 tisíc nespokojených Haiťanů. V zemi zoufale chybí nejen byty, ale také školy nebo továrny, které by lidem zaručily obživu i vzdělání. „Vláda slíbila bezplatné vzdělání pro všechny, ale nic takového se nestalo. Učitelům neplatí a jen vybírají další a další peníze,“ dodala ředitelka jedné z místních škol Marie Yolen Gefrard.

Do pomoci poničenému ostrovu se zapojilo přes 12 tisíc dobročinných organizací. I když se jednalo o jednu z největších humanitárních akcí na světě, přesto sdružení čelí kritice, že s pomocí nepřišla dost rychle. Haiti je dnes kvůli katastrofálnímu stavu infrastruktury zcela odkázáno na zahraniční pomoc.

Z dnešních 10 milionů obyvatel žije v zemi velké asi jako třetina Česka drtivá většina pod hranicí chudoby. Negramotnost dosahuje 34 % a na AIDS ročně zemře sedm a půl tisíce lidí. Tváří v tvář bídě a rostoucí moci pouličních gangů, které ovládají celé čtvrti hlavního města Port-au-Prince, drží zemi nad vodou jen 7 tisíc modrých přileb OSN.

Vydáno pod