Teherán svolil k schůzi se skupinou představitelů MAAE

Vídeň – Írán je ochoten diskutovat o obviněních ohledně tajného vývoje jaderných zbraní, alespoň tak to tvrdí agentura AP citující diplomatické zdroje. Teherán přitom tři roky odmítal s diplomaty o těchto záležitostech diskutovat. Delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) by tak měla Teherán navštívit 28. ledna.

Írán dlouho odmítal obvinění z vojenského jaderného programu jako nepodložená a vždy trval na tom, že veškeré jeho jaderné aktivity jsou určeny k mírovému využití. To, že je nyní Teherán ochoten vést „vážné rozhovory“ s velmocemi, potvrdil i předseda íránského parlamentu Alí Larídžaní. „Írán byl vždy ochoten na rozhovory se skupinou pět plus jedna (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) o svém mírovém jaderném programu,“ vzkázal Larídžaní ze své návštěvy Turecka.   

Setkání diplomatů bylo naplánováno v době zvýšeného napětí mezi Íránem a Západem. Ve středu byl zavražděn už čtvrtý íránský jaderný expert a íránští představitelé z vraždy obviňují Izrael nebo USA. Šéf íránského parlamentu prohlásil, že íránský jaderný program je příliš silný na to, aby jej ohrozily vraždy jaderných fyziků.   

MAAE v listopadu zveřejnila zprávu, v níž na základě informací rozvědek vyjadřuje silné podezření, že některé jaderné aktivity Teheránu směřují výlučně k vývoji jaderné zbraně.