Stuttgartská policie zakročila proti protestům na nádraží

Stuttgart - Policie v německém Stuttgartu dnes v noci zakročila proti blokádě výstavby nového železničního nádraží. Kolem 600 odpůrců projektu Stuttgart 21 v noci na dnešek obsadilo staveniště a zřídilo barikády. Ty policie odstranila, nakonec vytlačila i asi 300 demonstrantů, kteří odmítali prostranství opustit.

Kolem 3:00 SEČ bylo podle úřadů nasazeno kolem 1900 policistů, kteří chtěli prostor před jižním křídlem určeném ke zbourání uzavřít s pomocí mříží. Blokády vsedě se zpočátku účastnilo asi 600 odpůrců kontroverzního megaprojektu. Nad ránem policisté začali vzdorovité protestující odnášet. Ještě předtím těžkooděnci odklidili barikády ze dřeva, lepenky a kusů nábytku.

Zásah se obešel bez větších incidentů a po uvolnění prostranství ho policie zajistila mřížemi. Zatčeni byli dva demonstranti kvůli držení slzného plynu a urážkám.

Německé dráhy, Deutsche Bahn, chtějí jižní křídlo v příštích dnech nechat strhnout. Severní křídlo bylo zbouráno už v srpnu roku 2010. Úřady nechtějí dopustit eskalaci, k níž došlo při kácení okolních stromů na konci září 2010. Tehdy bylo při policejním zásahu vodními děly a pepřovým sprejem zraněno více než sto lidí.

Projekt za nejméně 4,1 miliardy eur (přes 100 miliard korun) loni schválili místní obyvatelé v referendu. Nový dopravní uzel v metropoli Bádenska-Württemberska má ulehčit dopravě v centru Stuttgartu a zrychlit mezinárodní spoje. Nádraží má být napojeno na chystanou trať pro expresy ICE.