Havajská káva zachutnala africkému škůdci

Honolulu – Ráj všech milovníků kávy je v ohrožení. Oblast Kona na ostrově Havaj je jediným místem, kde pěstují podle mnohých nejlepší odrůdu kávy na světě. Teď ale tamní plantáže ohrožuje invaze nebezpečného škůdce. Brouk pochází z Afriky a nikdo neví, jak se na Havaj dostal. Není přitom větší než semínko kmínu, na ale mnoha plantážích ničí celou úrodu.

Pro milovníky historie představuje Havaj Pearl Harbor – místo, kde se měnily dějiny Ameriky i celého světa. Místo si oblíbili i surfaři a turisté, pro něž je Havaj rájem na Zemi. Jedním z největších havajských pokladů je přitom káva proslulé odrůdy Kona, jež je mnoha lidmi považována za nejlepší na světě. 

Pás pouhých třiceti kilometrů kolem západního pobřeží havajského Velkého ostrova – zde je stabilní počasí, úrodná sopečná půda a dlouhá tradice, které společnými silami dělají ze zdejší kávy jednu z nejvyhledávanějších na světě. „Káva Kona je vyhlášená nízkou hořkostí, mírnou kyselostí, je bohatá, lahodná, nemá pachuť,“ řekl Brad Wohlman, pracovník farmy.

Nyní je ovšem kávová země zaslíbená v ohrožení. Může za to africký brouk, o němž nikdo nemá zdání, jak se v USA ocitl. Na mnoha farmách zničil veškerou úrodu. Brouk klade vajíčka přímo do plodu kávovníku. Napadená zrna zůstávají při peckování na hladině v kádích. Vyhodí se až pětina přivezených plodů. 

Firma, která byla v polovině 19. století první, kde se začala káva pěstovat, je dodnes ve vlastnictví té samé rodiny jako kdysi. Dodržují se tam tradiční postupy jako sušení kávových zrn – každou půlhodinu se musejí obrátit. „Dělají na tom asi týden. Představte si, že kávu, kterou budeme už brzy pít, obrátili 150krát,“ prohlásil Wohlman. 

Kvůli větší odolnosti se na farmě kříží dvě odrůdy, protože se nejedná o první epidemii, jež Havaj zasáhla. Tu současnou by tedy káva nakonec mohla opět vyhrát.