Libye stáhne z oběhu bankovky s podobiznou Kaddáfího

Tripolis - Libyjská centrální banka stahuje starou měnu. Začala s nejvyšší bankovkou 50 dinárů (téměř 800 korun), na kterých je portrét bývalého vůdce Muammara Kaddáfího. Chce tak obnovit likviditu bankovního systému, nyní je totiž většina peněz uložena mimo něj. Libyjci navíc nechtějí peníze s Kaddáfím používat. Můžou je měnit do března, pak přijde na řadu dvacetidinárová bankovka a jeden dinár.

Podle dnešního prohlášení prezidenta Libyjské centrální banky Sádika Umara Kabíra se banka snaží „zahladit negativní stopy vlády mrtvého tyrana“. Na výměnu peněz budou mít Libyjci čas do poloviny března. Agentura AFP poznamenala, že padesátidinárovka zobrazující zabitého diktátora s velkými tmavými brýlemi je bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou v zemi.

Muammar Kaddáfí byl u moci skoro 42 let. Jeho režim byl svržen v srpnu po několikaměsíčních bojích mezi jeho stoupenci a odpůrci podporovanými mezinárodní koalicí. Kaddáfí byl zabit 20. října při zatýkání za zatím ne zcela jasných okolností.

Kromě 50dinárovky stáhne centrální banka i bankovky o hodnotě jednoho a 20 dinárů zobrazující Kaddáfího. S touto výměnou se počítá později, uvedl pro AFP mluvčí banky. Jednodinárová bankovka zachycuje usměvavého Kaddáfího s rukou na tváři. Na dvacetidinárovce ho obklopují další státníci včetně tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího, který byl svržen přesně před rokem jako první hlava severoafrických a blízkovýchodních států v rámci protestů, které se z Tuniska rozšířily do celého tohoto regionu.