Sčítání lidu po indicku – trochu jiné počty

Dillí – Zatímco v Česku sčítání lidu stále pokračuje, v Indii ho už mají za sebou. Jsou dokonce známy první předběžné výsledky. V Indii žije 1,21 miliardy lidí, od posledního sčítání před 10 lety přibylo 181 milionů Indů. Tato země je díky tomu druhá nejlidnatější, první Čínu by ale díky růstu počtu obyvatel mohla předstihnout už za 20 let.

Zatímco české sčítání lidu by mělo vyjít na 2,5 miliardy korun, to indické stálo 490 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 8,5 miliardy korun. Skoro tři miliony sčítacích komisařů navštívily přes 7 tisíc měst a 600 tisíc vesnic. Zjišťovali, kdo kde bydlí. Zjišťovali také počet mužů a žen, náboženské vyznání, vzdělání nebo zaměstnání. Sčítací komisaři se přitom museli vyrovnávat s tím, že miliony lidí v Indii jsou negramotní, navíc miliony lidí v Indii jsou bez domova.

Počet obyvatel Indie:

1,21 miliardy lidí

V Indii proběhlo sčítání lidu (zdroj: ČT24)

Sčítací komisař Chandramaulí říká: „Tvoříme nyní 17 procent světové populace, přičemž Indie zabírá 2,4 procenta zemského povrchu.“ V roce 2001 při posledním sčítání měla Indie 1,02 miliardy obyvatel. Za deset let přitom přibylo 17,6 procenta obyvatel, počet lidí tedy v Indii vzrostl na 1,21 miliardy lidí. V Indii tak žije tolik lidí jako ve Spojených státech, Indonésii, Brazílii, Pákistánu, Bangladéši a Japonsku dohromady.

Zabíjení indických děvčátek se ve sčítání projevilo

Indické sčítání přineslo i zajímavá zjištění. Sociologové upozorňují na to, že indická společnost stále preferuje syny před dcerami. U dětí do šesti let připadá na 1000 chlapců 914 dívek. „To je důvod k silnému znepokojení. Je to vůbec nejnižší číslo v demografické historii země,“ upozorňuje Chandramaulí. Celkový poměr mužů a žen v indické populaci je podle sčítání 940 žen na 1000 mužů. Průměr ve světové populaci je přitom 990 žen na 1000 mužů. 

V mnoha oblastech Indie, pokud ženy čekají holčičku, jdou raději na potrat. Mnoho novorozených holčiček je navíc zabito krátce po porodu. Indické rodiny totiž vnímají dívky jako finanční zátěž. Ženy nemají v zemi tolik pracovních příležitostí, a tak vydělávají méně peněz. Pokud se dívka vdává, musí navíc rodina zaplatit ženichovi vysoké věno.

Indičtí školáci
Zdroj: EPA/ Piyal Adhikary/ISIFA