Ve Vatikánu bude v pátek zádušní mše za Havla

Vatikán – V pátek se bude ve svatopetrském chrámu ve Vatikánu konat zádušní mže za zemřelého bývalého českého prezidenta Václava Havla. Informovalo o tom velvyslanectví ČR ve Vatikánu. Mši povede děkan kardinálského sboru ve Vatikánu Angelo Sodano. Bude ji sloužit před oltářem zasvěceným svatému Václavovi. Obřad proběhne v souladu s katolickou tradicí po 30 dnech od úmrtí.

„Bude ji sloužit kardinál Sodano, takže první z kardinálů, a bude ji sloužit v bazilice sv. Petra před českým národním oltářem,“ přiblížil český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. 

Kromě představitelů Vatikánu se mše zúčastní také zástupci diplomatického sboru ve Vatikánu a čeští krajané. Vdova Dagmar se nezúčastní z pracovních důvodů. Obřad začne v 11:00 SEČ. Václav Havel zemřel 18. prosince 2011, bylo mu 75 let.

Havlovo jméno stále zní Českem, silné emoce se ale už vytrácejí. Nedlouho po exprezidentově úmrtí vznikl například nápad přejmenovat po něm knihovnu v Děčíně. Teď tamní úřad brzdí, lidé změnu nechtějí. O přejmenování ruzyňského letiště, jak si to přeje výzva iniciovaná režisérem Fero Feničem, kterou podepsalo 80 tisíc lidí, rozhodne vláda na jaře. Naopak v Poděbradech zítra po Havlovi pojmenují základní školu Na Valech. U příležitosti měsíčního výročí Havlova skonu uspořádá Knihovna Václava Havla v Praze besedu s publicistou Pavlem Kosatíkem či koncert, zrušený kvůli státnímu smutku.