Střelce z Dachau doháněly k šílenství bavorské soudy

Berlín - Němec, který minulý týden přímo u soudu v bavorském Dachau zastřelil státního zástupce, podle svých slov nenáviděl bavorskou justici. S odvoláním na jeho právního zástupce to dnes napsal deník Süddeutsche Zeitung. Lítost nad vraždou mladého prokurátora prý ale čtyřiapadesátiletý střelec nevyjádřil.

Střelec se prý před soud dostával kvůli cizím problémům

Neúspěšný podnikatel v dopravě Rudolf U. advokátovi sdělil, že už sedm let nepřetržitě prohrává u bavorských soudů, což se na něm údajně podepsalo. Většinou prý před nimi nestál kvůli svým deliktům, ale kvůli problémům svých řidičů. Domnívá se rovněž, že s ním nespravedlivě zacházelo sdružení dopravců.

K činu samotnému ani způsobu, jak do soudní síně propašoval nelegálně získanou pistoli, nic podle právníka neuvedl. Zato si střelec stěžoval na podmínky ve vazební věznici. „Lítost neprojevuje. Buď nedokáže litovat, nebo se u něj ještě nedostavila,“ poznamenal advokát Wilfried Eysell, podle něhož jeho mandanta čeká psychiatrické vyšetření.

Muž minulou středu stanul před městským soudem v Dachau, kde se zodpovídal z neplacení sociálního pojištění za své zaměstnance. Dlužil 44 tisíc eur (přes milion korun), za což dostal trest jednoho roku vězení podmíněně.

Než mohl soudce dočíst rozsudek, vytáhl obviněný ukrytou pistoli a začal kolem sebe střílet. Nejprve mířil na soudce, ale nakonec dvěma ranami zastřelil jednatřicetiletého státního zástupce. Pro něj to byl podle německého tisku vůbec první případ u soudu.

Střelba v městě ležícím nedaleko Mnichova v Německu znovu rozvířila debatu o bezpečnosti v soudních síních. Nebylo to totiž první krveprolití v německých justičních sálech.