Princi Harrymu na severním pólu „umrzly klenoty“

Severní pól – Princ Harry se necelý měsíc před svatbou svého bratra vydal do zamrzlých končin. Na arktickou expedici se vypravil za dobročinným účelem. Doprovází čtyři válečné veterány, kteří se chtějí dostat právě na severní pól. A že je výprava opravdu drsná, se přesvědčil princ doslova na vlastní kůži. Ve speciálním skafandru totiž skočil do vody a dal si ledovou lázeň. Když vylezl, zavtipkoval, že mu „zmrzly královské klenoty“.

Princův šestičlenný tým, ve kterém jsou i dva veteráni, kteří při bojích přišli o končetiny, se už včera vydal na severní pól. Čeká je přes 300 kilometrů dlouhá cesta k nejsevernějšímu bodu. Princ Harry se expedice osobně účastní, pomáhá například táhnout stokilové saně.

Aby si zkusili, jak se dá přežít v mrazivé krajině, kde teplota běžně klesá až k minus 45 stupňům Celsia, skočili polárníci i do ledové vody. Mezi prvními byl i princ Harry. Oblečený do speciálního oranžového vodotěsného obleku udělal v ledové vodě pár temp. Když vylezl, zavtipkoval, že mu „zmrzly královské klenoty“. Když se ho navíc zeptali, jaká byla voda, řekl, že je to hloupá otázka, že byla přece horká. 

Princ Harry plave v ledové vodě (zdroj: ČT24)

Princ Harry je patronem dobročinné organizace pro vojáky s trvalými následky zranění z bojů. Účastí na expedici s názvem Jdeme se zraněnými (Walking With The Wounded) chce pomoci shromáždit dva miliony liber (asi 56 milionů Kč) ve prospěch veteránů s trvalými následky. 

Harry ovšem neplánuje pobývat v mrazivých končinách dlouho, už za měsíc se žení jeho bratr, nemůže proto absolvovat čtyřtýdenní polární výpravu celou.