Kdo půjde do boje o prezidentský post? V Rusku končí registrace

Moskva - V Rusku odpoledne končí registrace kandidátů pro březnové prezidentské volby. Uchazeči, které nenavrhují parlamentní strany, musejí sehnat dva miliony voličských podpisů. Podle ruských médií to splní miliardář Michail Prochorov, kandidát liberálního Jabloka Grigorij Javlinskij, vůdkyně strany Svoboda Svetlana Peunovová a gubernátor Dmitrij Mezencev. Další čtyři kandidáty, včetně Vladimira Putina, navrhly parlamentní strany. Ruská sociologická společnost VCIOM na základě průzkumu mezi voliči spočítala, že kdyby se volby konaly nyní, získal by hned v prvním kole Vladimir Putin nadpoloviční většinu hlasů, pokud by k urnám přišlo aspoň 70 procent oprávněných voličů. Analytici ale varovali, že překročení kritické padesátiprocentní hranice nemá Putin jisté.

Jednotné Rusko nepřekvapí a navrhuje premiéra Vladimira Putina, Spravedlivé Rusko svého vůdce Sergeje Mironova, komunisté předsedu Gennadije Zjuganova a nacionalisté z Liberálnědemokratické strany svého šéfa Vladimira Žirinovského. Příjem dokumentů bude podle ústřední volební komise vystaven veřejné kontrole a přímý přenos bude komise vysílat na svých webových stránkách.

Čeká Putina druhé kolo?

Volby se v Rusku uskuteční 4. března. Protože nynější premiér Putin je vysokým favoritem, považují média za hlavní otazník nutnost konání druhého volebního kola. Všeobecně se přepokládá, že Putin, který byl prezidentem už v letech 2000 až 2008, hned v prvním kole získá nadpoloviční většinu hlasů a stane se vítězem. Nutnost druhého kola, které by se uskutečnilo o 14 dní později, by byla dramatickým důkazem o poklesu jeho popularity.

Demonstrace Putinových příznivců u Kremlu
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Předvolební průzkumy realitě často neodpovídají

Podle průzkumu VCIOM popularita Putina v současné době spíš roste, za poslední tři týdny se pozitivní „rating“ premiéra zvýšil ze 41 na 48 procent. VCIOM ale varuje, že před prosincovými parlamentními volbami průzkumy ukazovaly zhruba o pět procent vyšší podporu pro Putinovu stranu Jednotné Rusko, než nakonec skutečně získala.
   
Zhruba 27 procent voličů není podle průzkumu rozhodnuto, zda Putinovi v březnu odevzdá svůj hlas. Právě ti podle expertů nakonec rozhodnou. „Lidé čekají na čestnější dialog normální, lidskou řečí,“ komentoval výsledky průzkumu analytik Alexandr Cipko. „Nesmí chybět ochota naslouchat oponentům a přiznat vlastní chyby,“ dodal.

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24

Ředitel ruské Agentury pro politickou a ekonomickou komunikaci Dmitrij Orlov má pro Putina jinou radu: „Měl by podstoupit čestný souboj. Vždyť čestné volby jsou jedinou podmínkou, kterou má opozice pro uznání Putina jako prezidenta.“