Dva roky „Gorile“ nikdo nevěřil, teď jsou všichni v šoku

Bratislava – Kanadskému novináři Nicholsonovi žijícímu na Slovensku, který se dva roky snažil spis Gorila zveřejnit, zpočátku nikdo nevěřil. Dokument popisuje, jak se dělily stovky milionů z privatizace strategických podniků na setkáních představitelů finanční skupiny Penta s politiky napojenými na expremiéra Mikuláše Dzurindu. Podle Nicholsona mají politici vliv na to, co se děje, a to, co spis obsahuje, je proto jen důkazem toho, jak je situace v politice hrozivá. Dodává, že mnoho jeho novinářských kolegů postrádalo odvahu dokument zveřejnit, dokonce i policie ho prý odmítla.

„Pomoc pak přišla až od jedné prokurátorky. Poradila mi, že takhle přímo se spis zveřejnit nedá, ale že bych to mohl obejít. Pokud by policie měla živý případ, který by s kauzou korumpování slovenské politiky finančními skupinami souvisel, mohla by se k tomu “Gorila„ přidat jako důkaz,“ vyjádřil se novinář. V roce 2009 se začalo vyšetřovat kupování poslanců na konci Dzurindovy vlády, a tak se Nicholson setkal s policejním vyšetřovatelem. Ten prý ale spis ignoroval a jediné, co ho zajímalo, byl novinářův zdroj. Nicholson se proto rozhodl, že s policií už nadále spolupracovat nebude.

Nicholson: Spis Gorila nechtěl nikdo zveřejnit, asi se báli

I přesto, že dle slov právníka, šlo o čistý dokument, který by se dal otisknout, novinářova tehdejší redakce s tím prý nesouhlasila. S podobným řešením-neřešením situace se pak Nicholson setkával pořád. Necítil prý ze strany kolegů žurnalistů ani policie žádnou vůli se případem zabývat a vyřešit ho. „Pes byl zakopaný také v tom, že nejvíce másla na hlavě má Slovenská demokratická a křesťanská unie Mikuláše Dzurindy. Většina médií na Slovensku straní pravici a nechtějí ublížit SDKU,“ vysvětlil novinář.

Novinář Tom Nicholson
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Kauzu nechtěl řešit ani šéf Směru Robert Fico. Podle Nicholsona právě proto, že on sám vzal úplatek ve výši šedesát milionů korun. Fico má ale podle novináře na hlavě másla míň, především proto, že tehdy ještě nebyl u moci. „Nicméně, šlo o systém. Systém, který sloužil jak Ficovi, tak Dzurindovi. Ten, kdo je u moci, ho využívá, a když se dostane k moci ten druhý, pokračuje v tom samém. Nikdo nemá reálný zájem zničit systém využívání moci na Slovensku,“ dodal Nicholson.

Proto se v roce 2009 rozhodl novinář sepsat knihu, která měla vyjít letos na jaře, což by bylo dva roky před volbami. Jak ale Nicholson komentuje, padla slovenská vláda a předčasné volby někdo „hodil na internet“. „Vydavatel se nejdřív tvářil, že už knihu nemá smysl publikovat, nakonec ale změnil názor,“ řekl novinář. Kniha má upozornit na to, jak špatně funguje politika v naší zemi a v jakém stavu je demokracie. Novinář považuje to, co je v Gorile, za znechucující, ale zároveň také jako daň za to, že žijeme ve svobodné společnosti. Kanada, ze které pochází, má dle jeho slov otázky korupce už vyřešené. „A proto jsem z ní i odešel, protože pro novináře je Kanada nudnou zemí,“ dodal Nicholson.

Spolumajitel Penty požaduje, aby weby stáhly spis o údajné korupci

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák požaduje od internetových portálů, aby dále nezveřejňovaly údajný spis tajné služby (SIS) o politické korupci na Slovensku v letech 2005 a 2006, do které prý byla zapletena Penta. Advokátní kancelář zastupující Haščáka i spolupracovníka Penty Zoltána Vargu provozovatelům webů pohrozila žalobou a tvrdila, že publikací materiálu byl porušen zákon. Některé weby už dokumenty ze svých stránek odstranily. Zveřejněné informace údajně zasahují do práv Haščáka a Vargy a obsahují chráněné osobní údaje. „Pokud předmětné kontroverzní ´dokumenty´ skutečně pocházejí ze zdrojů Slovenské informační služby, jak se v nich tvrdí, pak se na ně vztahuje zákonná povinnost mlčenlivosti a představují utajované skutečnosti,“ vysvětlila advokátní kancelář Škubla & Partneri.

Dva měsíce před volbami skandál s Gorilou lomcuje na Slovensku preferencemi. Levicový Směr ale dělá, jako by kauza ani neexistovala. Na politickém mítinku nepadlo slovo Gorila ani jednou. Jméno šéfa strany Roberta Fica se přitom ve spisu objevilo 142krát. Fico dává ale od korupčního skandálu ruce pryč: „Nezatahujte nás do této kauzy, se kterou nemáme nic společného.“ A tato taktika se, zdá se, vyplácí. Preference SDKU klesly pod 10 procent, zatímco Směr by volilo 40 procent Slováků.

Spis Gorila zachycuje údajné setkání Jaroslava Haščáka z finanční skupiny Penta se šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou (ve středu 11. ledna ji slovenská vláda odvolala) a také s bývalým ministrem hospodářství Jiřím Malchárkem. Mluvit měli o rozdělení provizí z privatizací a tendrů. Rozebírá i aktivity české polostátní společnosti ČEZ, jak psal deník Ekonom. Podle spisu nevzdával ČEZ boj o privatizaci Slovenských elektráren ani ve chvíli, kdy už bylo rozhodnuto o vítězi. Jeho zájem využívala Penta pro své obchody.

Pravost některých dokumentů ve spisu je sporná. O případ se policie zajímala už loni, narazila ale na odpor šéfa tajné služby. Teď spis začala vyšetřovat znovu - poté, co se koncem roku objevil na internetu. Kvůli korupční kauze s názvem Gorila rezignoval na Slovensku poradce ministra vnitra pro romskou kriminalitu Milan Krajniak a šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. Bývalé kolegy ve fondu následoval i Igor Grošaft, který požádal o uvolnění z postu místopředsedy představenstva státního provozovatele elektrických vedení SEPS. Slovenská vláda odvolala i šéfku Fondu národního majetku (FNM) Annu Bubeníkovou.