Tymošenkovou kvůli fotbalu uklidí někam jinam

Kyjev - Ukrajinské úřady prý chystají plán převozu bývalé premiérky Julije Tymošenkové z ženské věznice v Charkově do jiného města na Ukrajině, kde se nebudou konat žádná utkání fotbalového mistrovství Evropy. Tymošenkovou odsoudil kyjevský soud loni v říjnu k sedmi letům vězení za škody, které prý v roce 2009 způsobila státu podpisem nevýhodné smlouvy s ruským plynařským monopolem Gazprom.

Podle poslance za expremiérčinu stranu Vlast Mychajla Volynce měla být Tymošenková, která sedí ve vězení od srpna kvůli údajnému zneužití pravomoci, odvezena z Charkova již v sobotu, ale kvůli úniku informací byla operace zastavena a nyní úřady a bezpečnostní síly tento problém řeší. Volynec zdroj svých informací neuvedl, ale ujistil, že jsou věrohodné. Řekl také, že chodí každý den s dalšími kolegy ze strany Vlast k vězení, kde sedí Tymošenková, a zdůraznil, že je připraven obsadit vězení a spolu s dalšími poslanci ji osvobodit.

Tymošenková si stěžuje na špatný zdravotní stav, hlavně na silné bolesti páteře. Odmítá však vyšetření vězeňského lékaře nebo expertů ministerstva zdravotnictví, kteří jsou podle ní spojeni s režimem prezidenta Viktora Janukovyče. Toho obviňuje ze snahy fyzicky ji zlikvidovat. Žádá vyšetření nezávislým týmem zahraničních lékařů.

Tymošenkovou krmí, jako kdyby měla jít na porážku

Navzdory zprávám o strádání vedení věznice Tymošenkové vychází v lecčems vstříc. V úterý jí například povolilo návštěvu osobní masérky. Vyhověno jí bylo i v tom, že masáž byla provedena v její cele, a nikoli ve vyšetřovací místnosti. Nedostala ale zatím berle, o něž žádala, protože to je podmíněno potvrzením vězeňského lékaře, jehož návštěvu bývalá vůdkyně opozice vytrvale odmítá.

Tymošenková má zpříjemněný pobyt ve vězení nejen masážemi, ale také podle zdrojů listu Segodňa dostává zásilky kvalitních potravin. Nedávno jí například bylo předáno 106 druhů potravin, jejichž názvy vězeňští pracovníci novinářům ale odmítli sdělit. Na Silvestra dostala balíček s 51 potravinami. Na novoročním menu byla například i kachna, domácí klobásky, bramborový salát, olivy, dort, zákusky, různé druhy ovoce, zeleniny, nápojů a mnoho dalších pochutin. Náčelník věznice nechtěl s novináři podrobně hovořit na téma potravin, ale podle jednoho z kolegů „Juliji krmí, jako by měla jít na porážku“. V novoročním menu nebylo nic zakázáno. „Není to vězení, ale rehabilitační středisko,“ cituje list Segodňa nejmenovaného strážce věznice.

Vydáno pod