Rusové tradičně mrzli ve jménu víry

Moskva - Půlnoční koupelí v ledové vodě se Rusové loučili s pravoslavnými Vánocemi. Podle tradice byl Ježíš v tento den pokřtěn v řece Jordán. Otužilci jsou přesvědčeni, že síla mrazivé vody v průrvách prosekaných v zamrzlých rybnících a řekách uzdravuje a léčí každého, kdo se do ní ponoří. Zvyk provází svátek Zjevení Páně, slavený v Rusku podle pravoslavného kalendáře s třináctidenním zpožděním za příchodem Tří králů jinde v Evropě.

Jen v Moskvě si ledovou lázeň v noci na dnešek podle úřadů užilo více než 91 000 lidí, a to na metropoli připadala jen čtyřicetina oficiálně schválených ledových děr, kde se lidé třikrát ponořovali pod dohledem hasičů a policistů. Letos moskevských otužilců silně přibylo, možná i díky skutečnosti, že teploměr ukazoval jen okolo osmi stupňů pod nulou.

Tradice má připomínat Ježíšovo pokřtění v řece Jordánu, ale ruské klima nepochybně vyžaduje větší otužilost. Mnozí věří, že ve vodě, dříve posvěcené knězem, spláchnou loňské hříchy i nabudou nových tělesných a duševních sil. Další si chtějí na vlastní kůži vyzkoušet, čeho jsou schopni.

Špičky církevní hierarchie se k tradici stavějí zdrženlivě. Koupání je prý z hlediska víry podružné, jde spíše o lidovou zábavu. Významnější je svěcení vody v chrámech, na niž věřící čekají i dlouhé fronty. Mnozí kněží i další autority jsou však o prospěšnosti rituálu hluboce přesvědčeni. Během staletí se datum svátku měnilo. V současnosti se tříkrálové koupání odehrává od půlnoci 18. ledna až do následující půlnoci.

Rusové se v ledové vodě loučili s Vánocemi
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky