Čech v Tatrách uvolnil lavinu, zaplatí 300 tisíc

Bratislava - Slovenská horská služba (HZS) bude po českém turistovi, kterému ve středu pomáhala v Nízkých Tatrách, požadovat proplacení nákladů na záchrannou akci ve výši asi 12 tisíc eur (303 tisíc korun). Na tiskové konferenci to dnes řekl šéf horských záchranářů Jozef Janiga, podle kterého jednačtyřicetiletý Čech nebyl pojištěn.

Turista na sněžnicích, který byl součástí pětičlenné výpravy, utrhl pod vrcholem Chopok sněhový převis a spadl do strže. Uvolnil u toho lavinu, která ho naštěstí nezasypala. Na místo vyrazili horští záchranáři se psy, akci ale komplikoval vítr a špatná viditelnost. Nezraněného muže nakonec našli ve vedlejší strži.

Bez pojištění má Čech smůlu

Podle HZS turista nebyl vybaven lavinovým vyhledávačem, měl ale teplé oblečení. „Náklady, zahrnující nasazení asi tří desítek záchranářů, automobilů nebo vrtulníku, se už podařilo předběžně vyčíslit a pohybují se na úrovni 12 tisíc eur. Nalezená osoba má zákonnou povinnost je uhradit. Podle našich informací nedisponuje příslušným pojištěním,“ citovala Janigu slovenská média. Záchranná akce trvala šest hodin.

Skupina českých turistů podle HZS přecenila své schopnosti a za nepříznivého počasí neměla ve vysokohorském terénu dostatečnou výbavu. V oblasti bylo navíc po vydatném sněžení vyhlášeno zvýšené lavinové nebezpečí.