Demjanjuk se chce soudit pro pomluvu, že byl přisluhovačem nacistů

Berlín – Usvědčený nacistický zločinec John Demjanjuk se chystá zažalovat německý deník Bild. List ho totiž označil za válečného zločince a přisluhovače nacistů ještě před tím, než byl loni v květnu odsouzen. Demjanjuk teď chystá žalobu pro pomluvu a žádá německý stát o podporu.

Soud nižší instance Demjanjukovi už přiznal podporu při financování výloh spjatých s žalobou deníku. Bývalý nacistický dozorce má podle soudu dostat náhrady do výše 5000 eur. Jenže Demjanjukovi je to málo a požaduje příspěvek 25 tisíc eur.   

Mluvčí zemského soudu v Düsseldorfu Ulrich Egger řekl, že Demjanjuk se chystá deník zažalovat za zprávy, které vydalo jeho internetové vydání. Bild trvá na tom, že jeho informování o případu nepřekročilo povolené hranice. 

Mnichovský soud ukrajinského rodáka odsoudil k pěti letům vězení za to, že jako dozorce v koncentračním táboře v Sobiboru se podílel na vraždách nejméně 28 tisíc Židů. Jenže Demjanjuk se proti rozsudku odvolal. Odvolací soud dosud nerozhodl. Demjanjuk kvůli špatnému zdravotnímu stavu a vysokému věku pobývá na svobodě.

Vydáno pod