Při pádu vrtulníku v Afghánistánu zahynulo šest amerických vojáků

Kábul - Šest příslušníků spojeneckých sil dnes zahynulo při havárii vojenského vrtulníku v jihoafghánské provincii Hílmand. Oznámil to v Kábulu mluvčí jednotek ISAF. Příčiny havárie velení NATO zatím nezná. Údajně ale v oblasti pádu nebyla patrná žádná nepřátelská bojová aktivita. Další čtyři vojáci NATO dnes zahynuli severně od Kábulu při útoku afghánského vojáka. Ten začal nečekaně střílet na francouzskou jednotku. Šestnáct lidí zranil, posléze byl zadržen.

Jména ani národnost obětí mluvčí neuvedl. Podle informací agentury AFP jsou všichni mrtví vojáci Američané. Americké velení upřesnilo, že havárie postihla vrtulník CH-53 Sea Stallion, tedy těžkou přepravní helikoptéru schopnou převážet až čtyřicet lidí. Zda byli na její palubě ještě jiné osoby než šest usmrcených vojáků, však není známo.

Pád vrtulníku je nejvážnější havárií spojeneckých sil NATO od loňského srpna, kdy ve východním Afghánistánu zahynulo při pádu helikoptéry 22 příslušníků elitních jednotek SEAL.

Afghánský voják zastřelil čtyři příslušníky NATO

Příslušník afghánské armády zahájil palbu na koaliční vojáky v údolí Tagab, které se nachází ve východoafghánské provincii Kápísá. Agentura AFP s odvoláním na zdroj z afghánské rozvědky napsala, že čtyři Francouzi byli zabiti a dalších 16 utrpělo zranění. „Muž oblečený v uniformě afghánské armády zahájil dnes ráno kolem 8:00 místního času (4:30 SEČ) v okrese Tagab v provincii Kápísá palbu na Francouze, čtyři z nich zabil a 16 zranil,“ uvedl zmíněný zdroj.