Na palubě Concordie mohli být černí pasažéři, našla se 13. oběť

Řím – Policisté identifikovali osm z třinácti nalezených těl obětí havárie lodi Costa Concordia. Dál se pohřešuje 19 lidí. Záchranáři obnovili pátrací akce na vraku pouze nad vodou – moře je totiž neklidné. Dnes nalezli další ženské tělo, a to na palubě číslo sedm v ponořené části lodi. Žena měla na sobě záchrannou vestu. Potápěči předtím vytáhli z vraku pevný počítačový disk a dokumenty, které by mohly pomoci nehodu vyšetřit. S odvoláním na místní úřady to uvedla agentura AFP. Ukázalo se také, že na palubě mohli být i černí pasažéři, ve vraku tedy mohlo uvíznout více lidí, než se dosud předpokládalo. Stále rovněž trvá riziko úniku paliva z lodi. Do moře může vytéct přes 2 tisíce tun pohonných hmot.

„Pátrání bylo pozastaveno ráno v 1:30 SEČ, když se loď pohnula. Odborníci nyní zkoumají, jak moc se loď pohnula a proč. Pak rozhodnou, zda a jak může pátrání pokračovat,“ řekla mluvčí civilní obrany Francesca Maffiniová. Představitel civilní obrany podle agentur poté upřesnil, že v místě neštěstí je silné vlnobití, které znemožňuje vstoupit do potopených částí lodi, kde se pohřešovaní podle záchranářů nacházejí. Části nad hladinou se ale po krátké pauze dále prohledávají s cílem najít vše, co by pomohlo k vyšetření tragédie.

Záchranáři našli ženské tělo, 19 lidí se ale stále pohřešuje

Po pátečním přerušení záchranných operací v důsledku špatného počasí záchranáři v sobotu ráno obnovili pátrání po pohřešovaných v potopené části vraku obřího plavidla. Našli tělo ženy, čímž se počet obětí zvýšil na dvanáct. Dnes nalezli záchranáři další tělo a číslo vzrostlo na 13. Stále se ale pohřešuje 19 lidí. „Byl by to zázrak najít ještě někoho z nich živého,“ připustil již v sobotu mluvčí pobřežní stráže Cosimo Nicastro. Poukázal na to, že voda v místě ztroskotání je velmi chladná a že od katastrofy uplynul více než týden.

Ovšem obětí je možná více, a to v podobě případných neregistrovaných, tedy takzvaných černých pasažérů, řekl dnes hlavní koordinátor pátrání Franco Gabrielli. Odvolal se přitom na
tvrzení jedné maďarské rodiny, že jejich dcera prý byla na lodi, kde sdílela kajutu s jedním členem posádky, a nebyla na seznamech lidí na palubě.  

V sobotu vylovený pevný disk obsahuje záběry bezpečnostních kamer na velitelském můstku, sdělila dnes italská média. Záznamy by měly poskytnout informace o aktivitě a reakcích kapitána Francesca Schettina, který připustil vinu za navedení lodě příliš blízko k břehu, ale odmítá obvinění, že zavolal příliš pozdě pomoc a úmyslně předčasně opustil potápějící se plavidlo v průběhu evakuace více něž 4 000 lidí na palubě. Z vody byly také vytaženy kapitánovy dokumenty.  

Vyšetřovatelé kromě jiného ověřují tvrzení kapitána, že krátce po nárazu lodi do útesu provedl „skvělý manévr“, kterým navedl loď na mělčinu asi 30 metrů od břehu, čímž zachránil „tisícovky lidských životů“. Na lodi bylo v době katastrofy v pátek 13. ledna večer na 3 200 turistů a tisícovka členů posádky. V místě nárazu byla hloubka asi 100 metrů. 

Obyvatelé ostrova Giglio s napětím čekají hlavně na to, zda se podaří včas odčerpat tuny paliva, které zůstaly v lodi Costa Concordia a hrozí vylitím do moře. To by byla katastrofa pro ostrov, jehož příjmy závisejí na turistice. Záchranáři nyní zvažují, zda mohou začít s odčerpáváním před dokončením pátrání po pohřešovaných.