Hon za ziskem narušuje staré čínské tradice

Peking – Dnes začíná nový čínský lunární rok – rok Draka, ve kterém Čína doufá v další hospodářský růst, přestože v posledních měsících prudce zpomalil. Asie uvítala nejmocnější znamení čínského zvěrokruhu plejádou ohňostrojů. Od Malajsie po Jižní Koreu cestovaly v uplynulých dnech miliony lidí, aby mohly spolu s rodinami strávit příchod lunárního Nového roku, který je pro mnohé v Asii nejvýznamnějším svátkem v roce. Honba za výdělkem ale současně narušuje některé tisícileté čínské tradice, jako je třeba péče o staré lidi.

Dobrovolníci z organizace Péče a respekt před začátkem nového roku navštěvují v Šanghaji opuštěné a osamělé staré lidi. Nosí jim ovoce, novoroční výzdobu, uklízejí a povídají si. Třeba třiadevadesátiletá vdova Wang využívá z důchodu v přepočtu patnáct set korun měsíčně. Má ve městě dvě děti a dvě vnoučata, ale skoro je nevídá. „Mé děti jsou nesmírně zaneprázdněné, moje vnučka je velká šéfová v bance. Mají moc práce na to, aby mě chodili navštěvovat, tak musím všechny problémy řešit sama. Kdybych vážně onemocněla, bude štěstí, když hned umřu,“ prohlásila důchodkyně.

Starat se o rodiče je v Číně tradicí. Obrovský hospodářský rozvoj země ale tento zvyk narušuje a čím dál víc Číňanů stárne o samotě. Věkově nejstarší obyvatelstvo ze všech čínských velkoměst žije v Šanghaji. Téměř čtvrtina lidí této čtrnáctimilionové metropole má přes šedesát let.

Důchodci musejí část péče platit ze své kapsy

Dobrovolníci navštěvují i domovy důchodců. Většinu domovů dotuje vláda, ale důchodci si musejí připlácet – třeba až 2 700 korun měsíčně, podle zvolených služeb. Pro drtivou většinu z nich je návštěva dobrovolníků událostí roku.

Čínská hra
Zdroj: ČT24

Wang Su-ťüan, důchodkyně:

„Po vlastních dětech se mi stýská. Občas mě přijdou navštívit, ale nechovají se ke mně tak dobře jako dobrovolníci. Když přijdou, musím se o ně pořád starat já. Ale když přijdou dobrovolníci, starají se oni o mě. Cítím se moc šťastná a hřeje mě to u srdce.“

Charita Péče a respekt má přes tisíc členů, studentů i mladých pracujících z nejrůznějších oborů. Tvrdí, že pomáhat starým lidem je čestná povinnost. Podobné organizace existují v každém větším čínském městě. „Jsem buddhistka. Všichni tito lidé jsou pro mě matky a otcové. Měli bychom jim být vděční a splatit jim, co pro nás udělali. Když byli mladí, obětovali se pro společnost, a proto dnes máme tak dobrý život,“ podotkla jedna z dobrovolnic.

Součástí návštěvy je i hudební besídka. Trávit nejvýznamnější svátky roku v domově je zejména pro ty, kdo mají děti ve stejném městě, velmi smutné. Nepředstíraný zájem a pozornost dobrovolníků přináší aspoň na několik hodin radost a úlevu.

Oslavy přichodu roku Draka
Zdroj: ČTK/AP/Andy Wong

Když hodiny odbily půlnoc, rozzářilo se nebe nad čínským Pekingem celou škálou barev, jak lidé odpalovali bezpočet raket, rachejtlí a beden zábavní pyrotechniky, aby zahnali zlé duchy. Premiér Wen Ťia-pao se nechal slyšet, že zemi přinese hlavně ekonomické výzvy – slíbil hospodářské reformy a ekonomický růst. Do nového roku má spadat i nástup nové generace vůdců. Ti nahradí současné komunistické vedení. Rozhodovat se o něm bude na podzim na 18. sjezdu Komunistické strany Číny. Obyvatelé Filipín si letos mohli na Nový rok přispat poté, co se tento den stal vůbec poprvé svátkem a státním volnem navzdory námitkám podnikatelských kruhů. 

Čchen Long, obyvatel Pekingu:

„Každý rok nakoupíme spoustu pyrotechniky. Díky novému roku zapomínáme na všechno špatné z loňska, přináší nám povzbuzení a je to vážně zábava.“

Singapurský premiér Lee Hsien Loong využil příchod roku Draka k tomu, aby vyzval obyvatele země s neustále klesající porodností, aby v tomto ohledu přidali a zmírnili tak závislost na zahraničních zaměstnancích. „Vřele doufám, že tento rok bude velkým dračím rokem dětí… To je důležité pro zachování singapurského jádra naší společnosti,“ řekl v novoročním poselství. V Hongkongu, kam každoročně jezdí porodit desetitisíce žen z pevninské Číny, ale hrozí, že rok Draka jen znásobí takové problémy, jako je nedostatek nemocničních lůžek a rostoucí náklady na porod, stejně jako nevraživost místních žen vůči „dojíždějícím“.

Drak jako císařský symbol

Rok Draka je spojován s velkými událostmi, objevy, činy i osobnostmi. Drak má v čínském zvěrokruhu výlučné postavení. Jako jediný z dvanácti znamení je výtvorem lidské fantazie. Přisuzuje se mu úspěch, štěstí, moc a dlouhověkost a není proto divu, že ve starých dobách býval symbolem samotných císařů. Narodit se v roce Draka je považováno za mimořádný dar. Zrozenci v tomto znamení (1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000) mají prý mimořádné štěstí, dokážou se povznést nad malichernosti každodenního života a jsou rození vůdci. Mají též mimořádné vlohy pro podnikání a řešení náročných úkolů.

Oslavy přichodu roku Draka
Zdroj: ČTK/AP/Achmad Ibrahim

V dračím roce se narodili například panovník Karel IV., francouzská národní hrdinka Jana z Arku, učitel národů Jan Amos Komenský, spisovatel Oscar Wilde, zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud, malíř Salvador Dalí, fotbalista František Plánička, levicový revolucionář Che Guevara nebo hudebníci John Lennon, Ringo Starr a Frank Zappa.

Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. K vrcholům oslav patří atraktivní tance draka a lva, při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Čínu čeká baby boom

Čína se připravuje na baby boom. Rok draka je totiž podle Číňanů nejpříznivější období pro narození dítěte. Ti, kdo přijdou na svět pod tímto nejmocnějším znamením čínského zvěrokruhu, bývají údajně výjimeční lidé předurčení k úspěchu. Tamní úřady na základě dřívějších zkušeností předpovídají, že porodnost stoupne oproti loňsku o pět procent. Mnohé porodnice jsou již od loňského srpna rezervované a poplatky za postnatální péči šplhají vzhůru závratnou rychlostí. Na mateřské navíc odcházejí i sestry a lékařky.

Podle nedávného průzkumu v Hongkongu chce mít 70 procent párů dračí dítě. Analytici ze společnosti Euromonitor International předpovídají, že prodej plenek v Číně letos stoupne o 17 procent. Kdo do nich malého dráčka nezabalí letos, bude mít další šanci až za 12 let. Odborníci na tradiční čínské učení Feng-šuej ale upozorňují, že ve skutečnosti je pro kvality osobnosti důležitější přesný měsíc, den a hodina narození.

Čína se připravuje na baby boom (zdroj: ČT24)
Vydáno pod