Za genocidu facka pro Sarkozyho

Berlín – Turci nemohou Francii zapomenout, že schválila zákon o trestnosti popírání genocidy, včetně vyvražďování Arménů Turky v době první světové války. Jenže Ankara termín genocida v tomto případě odmítá. Krok Paříže proto vyvolal v Turecku takovou vlnu nevole, že už vznikla i internetová hra, ve které se dá zfackovat francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Francouzský Senát v pondělí schválil zákon, který zavádí tresty za popírání genocidy, normu přijali francouzští poslanci a pak i senátoři. Jenže to pobouřilo Turecko. Turecko sice uznává, že při vojenských operacích pod Kavkazem v letech 1915 až 1917 zahynulo mnoho Arménů, tvrdí ale, že šlo o půl milionu obětí a výsledek chaosu vyvolaného boji. Odmítá připustit, že šlo o genocidu a že zahynulo půldruhého milionu Arménů. 

Turci se teď ale mohou Francii alespoň virtuálně pomstít v nové hře na internetu. Jmenuje se „Vlep facku Sarkozymu“a na portálu www.sunoyun.com patří k nejoblíbenějším. Cílem hry je přitom co nejvíc zfackovat francouzského prezidenta. Hra existuje v sedmi jazykových verzích, francouzština mezi nimi není.