Bývalého šéfa firmy s vadnými implantáty zadržela policie

Paříž - Francouzští policisté dnes ráno zadrželi bývalého šéfa firmy Poly Implant Prosthesis (PIP) Jeana-Clauda Mase. Někdejšího ředitele společnosti, která vyráběla závadné prsní implantáty, umístili na 48 hodin do vazby. Vyšetřovatelé během této lhůty rozhodnou, zda bude Mas obviněn ze zabití z nedbalosti.

Mas byl zadržen ve svém domě v jižní Francii. Policie nyní podle místních obyvatel prohledává dům a okolní pozemky. Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. „Pro oběti je to uklidňující zpráva. Pocit, že spravedlnost postupuje a že se na ně nezapomnělo, je důležitý,“ podotkl Laurent Gaudon.

Na Mase byl vydán i mezinárodní zatykač, podle Interpolu ale nesouvisel s kauzou vadných implantátů. O zadržení Francouze usilovala Kostarika, kde měl Mas v roce 2010 řídit opilý. Francouzská policie dnes rovněž zadržela dřívějšího finančního ředitele PIP Clauda Coutyho. Ten byl mimo jiné zodpovědný za proplácení náhrady škod pacientkám, které si stěžovaly na kvalitu implantátů.

Podle advokáta Mas nedávno prodělal operaci srdce, je prý velmi unavený a potřebuje lékařské ošetření. „Necítí se dobře, je unavený a čeká na svého lékaře,“ řekl krátce po zatčení svého klienta. Mas dnes podstoupil také první výslech.

Francouzské úřady zjistily, že firma PIP implantáty plnila levnějším silikonovým gelem, který nesplňoval zdravotnické normy. Pevnost pouzdra navíc neodpovídala požadavkům, takže se v implantátech objevovaly trhliny, jimiž se gel mohl uvolnit do těla a vyvolat záněty.

Sylvain Staub, plastický chirurg:

„Ženy, kterým se na implantátech objevily trhliny, jsme operovali a silikony odstranili, protože je to bolelo. Rakovina ale nehrozí.“

Když úřady v roce 2010 zjistily, že firma vyráběla implantáty z nevhodného silikonu, nechaly společnost zavřít.

Celkem Masseho firma prodala možná až 400 tisíc nebezpečných implantátů v 65 zemích světa - hlavně v Evropě a Jižní Americe. Asi 5 procent z nich, tedy zhruba 20 tisíc kusů už popraskalo. Čtyři země doporučily ženám jejich plošnou výměnu, kromě Venezuely jsou to Francie, Německo a Česká republika. Se stejným krokem váhá země s nejvyšším počtem podvedených - Velká Británie, kde implantáty od PIP nosí kolem 40 tisíc žen. 

Žádná země zatím jasně neřekla, kdo obří zdravotnickou akci zaplatí. V Česku slíbil distributor firmy PIP vyměnit za nové jen poškozené implantáty. Kdo by měl uhradit lékařskou péči, se právníci nedokážou shodnout.

Vydáno pod