Česko podepsalo mezinárodní protipirátskou smlouvu

Tokio - Státy Evropské unie včetně Česka podepsaly v Tokiu mezinárodní protipirátskou smlouvu ACTA. Cílem je ochrana duševního vlastnictví. A hackeři se hned za to začali mstít. Napadli stránky v Česku, ale také webové stránky Evropského parlamentu. Kritici tvrdí, že smlouva může vést k cenzuře internetu a sledování jeho uživatelů. Například v Polsku proti dohodě demonstrovalo přes 10 tisíc lidí.

Snaha o zpřísnění kontroly webu vyvolává odvetné útoky hackerů, které dnes pocítila i Česká republika. Vpodvečer nefungovaly internetové stránky Ochranného svazu autorského (OSA). Přetížený byl i web české vlády. Výpadek dnes postihl i webové stránky Evropského parlamentu, které podle serveru European Voice zaznamenaly 300 tisíc přihlášení za vteřinu. Obvykle přitom celodenní návštěvnost nepřesáhne 50 tisíc.

Smlouvu dnes kromě Česka podepsala i Velká Británie, Rakousko, Francie, Itálie a další země. Slovensko na seznamu dnešních signatářů nefiguruje na rozdíl od Polska, kde se proti podpisu mohutně protestovalo.   

Včera v polských městech demonstrovaly tisíce lidí, ve Vratislavi se sešlo asi 5000 nespokojenců a v Krakově až třikrát tolik. Ve městě Kielce se akce neobešla bez incidentů, protestující zastavovali auta a házeli kameny. 

Smlouva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) bojuje proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů, či jiné formy pirátství. Kritici ale tvrdí, že smlouva napomůže k cenzuře na internetu a ke sledování uživatelů.

Podrážděně na text smlouvy ACTA a obdobného amerického dokumentu SOPA zareagovala internetová komunita. Dlouhodobě se proti ACTA ohrazují takzvané pirátské strany včetně jejich české odnože. Hackerské hnutí Anonymous v reakci na chystané zákony napadlo webové stránky ministerstev a centrálních úřadů ve Francii, USA, Polsku a některých dalších zemích.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod