V Pákistánu umřelo kvůli lékům na srdce přes 100 lidí

Láhaur - Už přes 100 lidí zemřelo v pákistánském Láhauru po požití nekvalitních léků na srdce. Všichni postižení mají podobné příznaky - krvácení z různých částí těla a náhlý pokles počtu bílých krvinek a krevních destiček. Onemocnělo několik stovek lidí. První problémy se objevily už koncem loňského roku. Úřady všechny podezřelé pilulky stáhly a vyzvaly pacienty, aby je přestali užívat.

Do pákistánského Láhauru náhlá úmrtí přinesla paniku. Nejsou to ani tři měsíce, co tady bojovali s epidemií horečky dengue, a obyvatelé se vyděsili, že je nemoc zpátky. Vina ale nejspíš padá na nekvalitní léky na srdce, možná kontaminované těžkými kovy. 

Nejvíc postižených je mezi chudými, kterým lékaři ve státní nemocnici zdarma rozdávali léky na kardiovaskulární nemoci. Mohlo jít až o 40 tisíc lidí. Zhruba 250 pacientů zůstává pod dohledem lékařů. A s podobnými problémy přicházejí další. 

„Přijali jsme pacienty s různými příznaky a z různých míst. Zjišťujeme, jestli mají stejné potíže a jestli byli všichni léčení tady v Paňdžábském kardiologickém ústavu. Snažíme se je dostat pod jednu střechu. Až uděláme laboratorní testy a zjistíme, jaké léky užívali, budeme schopní říct, kolik jich má stejné problémy,“ říká Salím Chíma z úřadu pro dohled nad nemocnicemi. 

Úřady poslaly podezřelé pilulky na rozbor do Paříže a Londýna. Zavřely farmaceutickou továrnu, která mohla lék vyrobit, a zadržely tři majitele firem dodávajících léčiva do Paňdžábského kardiologického ústavu.

V Pákistánu umřelo kvůli lékům na srdce přes 100 lidí (zdroj: ČT24)