Vlastník Concordie odškodní pasažéry

Řím – Vlastník ztroskotané výletní lodi Costa Concordia, společnost Carnival Corp., nabízí cestujícím z havarované lodi odškodné ve výši 11 tisíc eur, což je přes čtvrt milionu korun. Rozhodla se rovněž pasažérům vrátit peníze za jízdenky. Postará se také o náklady na lékařskou péči o zraněné a uhradí i cestovní náklady.

Po jednáních s organizacemi, jež zastupují 3206 postižených pasažérů z 61 zemí, kteří cestovali na lodi Concordia, se rozhodl vlastník firmy odškodnit pasažéry. Společnost Carnival Corp. se se zástupci dohodla i na výši odškodného. Pro každého to má být 11 tisíc eur. 

Kromě základního odškodnění, které má pokrýt ztrátu zavazadel a psychickou újmu, společnost proplatí i výlohy za případná lékařská ošetření a paušální částku 3000 eur jako úhradu nákladů za cestu z místa havárie.

Kdo nebude s odškodným spokojen, může firmu zažalovat. Kdo ale na podmínky přistoupí, zaváže se, že se už na soud neobrátí. „Nemusejí tak dlouho čekat na rozhodnutí soudu, nezaplatí žádné soudní výlohy a celou tu věc můžou hodit za hlavu,“ říká zástupce majitele lodi Costa Concordia Roberto Corbella. 

Italská spotřebitelská organizace Codacons ale například s vyrovnáním nesouhlasí. Najala si proto americké právníky, kteří mají připravit žaloby na společnosti Costa Crociere a Carnival u soudu v Miami. Chce přitom vysoudit pro každého cestujícího částku mezi 125 tisíci a jedním milionem eur.

Na ostrově Giglio mezitím pokračují pátrací akce, i když naděje na nalezení živých už podle záchranářů není. „Včera jsme provedli asi 17 ponorů a prohledávali i části nad hladinou. Teď postupujeme od jednoho místa k druhému – když to počasí dovolí,“ popisuje záchranář Vincenzo Bernardo. Technici se také připravují na odčerpání pohonných hmot. V lodi jich je 2300 tun. Začít by se mělo v sobotu.

Loď Costa Concordia ztroskotala letos 13. ledna, když narazila do útesu poblíž toskánského ostrova Giglio. Při havárii zemřelo 16 lidí, dalších 16 osob je dosud stále nezvěstných. Pátrání ve vraku lodi se však opakovaně musí přerušovat kvůli nepříznivému počasí.