Putin chystá změny, bohužel jen architektonické

Moskva - Vyzkoušel si roli sportovce, rybáře i archeologa. Ruský premiér Vladimir Putin se rád ukazuje v roli politika, který zvládá ledacos. Před prezidentskými volbami nyní napravuje popularitu, pošramocenou nedávnými velkými protesty opozice. Vyzkoušel proto i roli architekta. Během nečekané návštěvy centra Moskvy se kousek od Kremlu rozhodl zřídit velký park.

Vladimir Putin má Kreml znovu na dohled. O voliče ale musí bojovat víc než kdykoli předtím, a tak vstupuje i na dříve neprobádané území. Aktuálně se stylizoval do role vrchního architekta ruské metropole. „Možná by se tu mohl zřídit park, přímo v centru Moskvy, u Kremlu,“ řekl ruský premiér. Starosta Moskvy samozřejmě neodporoval. „Takové řešení by myslím bylo moc dobré,“ konstatoval Sergej Sobjanin.

Hotel Rossija býval ruskou pýchou

V místech, kde by mohl vzniknout nový park, stával dříve hotel Rossija. Čtyřicet let tvořil zprvu opěvovanou, později zatracovanou součást moskevského panoramatu, než se definitivně odporoučel. „Starosta Jurij Lužkov dnes podepsal příkaz zbourat hotel Rossija, symbol sovětské epochy v hlavním městě,“ znělo kdysi z televize NTV.

Hotel Rossija
Zdroj: ČT24

Demolice kdysi největšího ubytovacího zařízení v Evropě probíhala celé dva roky. Dalších pět let ležel 13hektarový pozemek v centru Moskvy ladem, než do debaty o jeho dalším využití vstoupil Vladimir Putin. „Je to vůbec poprvé, co se (Putin) vyjádřil k tématu urbanismu. A lze ho za to jen pochválit,“ podotkl Pjotr Mirošnik ze sdružení Archnadzor.

Mnozí jsou přesvědčeni, že zřízením parku na tomto místě by ruská metropole a s ní vlastně celá země konečně ukázala přívětivější tvář. Kritičtější hlasy ale varují, že tu chce krátce před prezidentskými volbami ukázat především Vladimir Putin, a to i za cenu vršení později nesplněných slibů.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)