V Sýrii zemřelo na 20 lidí, Rusům jde o Asada

Damašek - V Sýrii dnes zemřelo podle bilance televize Al-Arabíja přes dvacet lidí. Je mezi nimi také sedm vojáků, kteří byli zabiti u Damašku. V Hamá se našlo 17 těl osob, které byly tento týden zatčeny. Situace v tomto městě podle svědků přerůstá v ozbrojený konflikt. Kvůli sílícímu násilí v zemi navíc Liga arabských států pozastavila svou místní pozorovatelskou misi. Rada bezpečnosti OSN mezitím jedná o rezoluci proti Damašku, hlavním problémem je výzva k odchodu prezidenta Bašára Asada. Ta se Rusku nelíbí, a tak ji chce vetovat. O Sýrii dnes jednají v Istanbulu ministři zahraničí arabských států Perského zálivu. Liga arabských států (LAS) pozastavila misi pozorovatelů, kteří rovněž konstatovali nový růst násilí.

U Damašku zaútočili ozbrojenci na vojenský autobus a sedm vojáků zabili. Další boje se rozhořely ve středosyrském městě Rastan. Armáda tento týden znásobila tlak na sunnitské město Hamá, kde vojsko operuje už pátý měsíc. Zatčeno bylo mnoho lidí a těla 17 z nich byla pohozená v ulicích pěti čtvrtí. Většina z mrtvých zemřela střelou do hlavy. „Zabili je jako při popravě, kulkou do hlavy. Na nohou jim nechali řetězy jako vzkaz, aby lidé přestali protestovat,“ řekl stanici Al-Arabíja aktivista abú Valíd. 

LAS poslala pozorovatele do Sýrie v prosinci s úkolem dohlížet na to, zda režim plní podmínky LAS, zda stáhl vojenské jednotky z měst, propustil vězně a ukončil boje. Bylo jich tam přes 160, ale některé země své lidi z mise stáhly. Dnes zdroj ligy sdělil, že důvodem přerušení mise je znásobení násilností. Konflikt stál životy 5 400 lidí a nedaří se ho zastavit ani velkým diplomatickým tlakem arabských států.

LAS pozastavila svou pozorovatelskou misi v Sýrii (zdroj: ČT24)

OSN projednávala návrh nové rezoluce o Sýrii, Rusko si stanovilo podmínky

Rusko prý nepodpoří žádné sankce, zbrojní embargo ani výzvy k odstoupení prezidenta Bašára Asada. Patří totiž k hlavním dodavatelům zbraní do Sýrie. Odborníci se mají k návrhu vrátit v pondělí a vyjasnit jeho znění. Liga arabských států by měla radě detaily svých návrhů vysvětlit v úterý. „Mluví se tady o mé zemi, aniž by to s námi kdokoli konzultoval. Své obavy mají sdělit nám,“ vyjádřil se syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí.

Francouzský velvyslanec při OSN Gérard Araud doufá, že se Rada bezpečnosti OSN dohodne na znění koncem příštího týdne. Jeho německý kolega Peter Wittig se ale domnívá, že radu čekají velmi těžká jednání, zejména na téma Asadova odchodu. Brit Mark Lyall Grant řekl, že nic z ruských výhrad návrh neobsahuje a že cílem je dosáhnout jednomyslného souhlasu s textem.

Syrský konflikt si vyžádal od loňského března na 5 400 lidských životů. Syřané původně požadovali demokratické změny, nyní ale mnozí z nich chtějí Asadovo odstoupení.