Libyjští vězni si stěžovali na hrůzné zacházení

Misuráta - V Libyi se objevily nové důkazy o mučení stoupenců Muammara Kaddáfího. Vězni v Misurátě řekli stanici BBC, že je dozorci bili a dávali jim elektrické šoky. Kvůli údajnému týrání zadržených odjel tento týden z města tým Lékařů bez hranic. Předseda rady v Misurátě obvinění odmítá. OSN odhadla, že v libyjských věznicích je asi osm a půl tisíce stoupenců bývalého vůdce.

Šéfka OSN pro lidská práva Navi Pillayová vyzvala přechodnou vládu Libye, aby na všechny věznice plně dohlížela. Obvinění přicházejí přesně sto dní po násilné smrti Kaddáfího. Kvůli zvyšujícímu se počtu násilných případů umučení se i zdravotnická organizace Lékaři bez hranic rozhodla opustit jednu z misurátských věznic.

Mezinárodní organizace pro lidská práva potvrdily, že takové zacházení s vězni je v Libyi velmi rozšířené. Navi Pillayová v pátek vyjádřila své znepokojení nad zacházením s místními vězni. Dodala, že je potřeba, aby se učinila okamžitá opatření, která by místním autoritám v podobných případech pomohla.