Loď v Kentucky strhla most

Washington - Loď přepravující součásti vesmírných raket na Mys Canaveral strhla ve státě Kentucky na jihovýchodě USA část mostu i s vozovkou. Ve chvíli střetu se na zdemolované části Eggnerova dopravního mostu nenacházely žádné automobily. Podle místních médií je zbylá část mostu, jenž byl zprovozněn v roce 1932 a rekonstruován v roce 1943, nyní zřejmě nestabilní.

Na mostě přes Kentucké jezero vznikla více než 90metrová mezera. Na fotografiích a záběrech je vidět, jak loď přídí nabrala ocelové vzpěry a část dvouproudé silnice. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ačkoli po mostě spojujícím dva okresy denně projede 2 700 automobilů. Během letní turistické sezony to bývá ještě mnohem víc.

Nákladní loď Delta Mariner neplula po řece Tennessee poprvé, vždy se ale plavba obešla bez problémů. Tentokrát ale kapitán zvolil špatnou trasu, která je vyhrazená jen vodním sportovcům. Pod most se pětipatrový těžkotonážní kolos nevešel. Podle místních médií loď přepravovala součásti raket Atlas a Centaur, které měly být v dubnu a v srpnu nasazeny na mise amerického letectva a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Vydáno pod