V Peru se otřásla země, zraněných jsou desítky

Lima – Pobřeží Peru zasáhlo zemětřesení. Sílu mělo 6,3 stupně Richterovy škály. Oznámila to americká geologická služba USGS. Otřesy byly cítit i v metropoli Limě, kde lidé vybíhali ve strachu na ulici. Hotely v oblasti podle zpravodajského serveru CNN oznámily krátké výpadky proudu, škody ale zatím hlášeny nebyly. Varování před přívalovou vlnou tsunami nebylo vydáno. Zraněných lidí jsou ovšem desítky.

Epicentrum zemětřesení leželo asi 15 kilometrů jihovýchodně od města Ica v pobřežní oblasti. Otřesy vycházely z hloubky 39,2 kilometru a nastaly v 00:11 místního času (06:11 středoevropského času).

Hotely v oblasti podle zpravodajského serveru CNN oznámily krátké výpadky proudu. Přerušeno bylo také telefonní spojení, službu se však podařilo rychle obnovit. Místní média s odvoláním na svědky uvedla, že několik budov v chatrnějším stavu popraskalo.
   
„Počet zraněných v nemocnicích a zdravotnických zařízeních (v regionu Ica) dosáhl 60,“ řekl v médiích představitel místní správy Alonso Navarro, kterého citovala agentura AFP. Lékař v nemocnici v Ice prohlásil, že většinou jde o zlomeniny, zhmožděniny nebo řezné rány a nikdo ze zraněných není v ohrožení života.

Loňské zemětřesení Peruánci otřáslo
   
Ve stejné oblasti loni v říjnu zemětřesení o síle 6,9 stupně srovnalo se zemí desítky domů a nejméně 103 lidí při něm utrpělo zranění. Ve městě Ica byla tehdy poničena také katedrála z 18. století.

V roce 2007 udeřilo na jihozápadě země zemětřesení o síle osmi stupňů. Vyžádalo si více než 500 mrtvých a tisíc zraněných. Město Ica tehdy podle CNN patřilo k nejpoškozenějším.