Rick Santorum vzdal boj o floridské voliče

New York – Republikánský kandidát Rick Santorum vzdal v amerických primárkách kampaň na Floridě. Podle průzkumů ho tam podporuje jen 16 procent lidí. Uznal tak svoji porážku, protože na Floridě soutěží o stejné voliče se svým konkurentem Newtem Gingrichem, který má podle průzkumů podporu 32 procent voličů. Hlavním favoritem v primárkách na Floridě je Mitt Romney.

Romney byl dlouho favoritem republikánských primárek, v dosavadních třech hlasováních ale uspěl jenom jednou. Další porážka by zesílila pochyby, jež vůči bývalému guvernérovi mnoho republikánů chová. Pro Romneyho by ale neznamenala katastrofu. Kandidátovi mohou případnou ztrátu na Floridě vyrovnat zisky ze států, kde by měl mít podporu jasnou.

Naopak Gingrich na Floridě musí ukázat, že výsledek z Jižní Karolíny nebyla náhoda a že je s ním při výběru soupeře současného prezidenta Baracka Obamy v duelu o Bílý dům nutné počítat. Pokud zde neuspěje, vyhlídky na nominaci si výrazně zatemní.

Romney má navrch

Podle časopisu The Atlantic svého soupeře ke konci minulého týdne Romney přeplatil ve výdajích na reklamu v poměru zhruba čtyři ku jedné. Vyšla mu také poslední televizní debata před hlasováním, kterou ve čtvrtek odvysílala televizní stanice CNN. Gingrich – zakládající si na tom, že je dobrý diskutér – v ní často působil bezradně. Bývalý guvernér, který se od minulého pondělí na debaty připravuje s novým koučem, naopak předvedl dosud nejlepší debatní výkon.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/Paul Sancya

Podle šetření zveřejněného v neděli stanicí NBC News vede Romney nad Gingrichem pohodlným rozdílem 42 ku 27 procentům. Zdá se tak, že tým bývalého guvernéra si vzal poučení z Jižní Karolíny a jeho ostrá negativní kampaň zaměřená na skutečné či domnělé poklesky bývalého šéfa Sněmovny reprezentantů z minulosti přináší ovoce.

Rick Santorum boj o Floridu vzdal, až do konce ale slibuje bojovat poslední ze čtveřice republikánských uchazečů, kongresman Ron Paul. Politik z Texasu bude jako jediný úterní hlasování na Floridě sledovat s relativním klidem. Tamní kampaň vynechal, protože pro něj byla příliš nákladná. Místo toho se soustředí na menší státy Nevada, Colorado a Minnesota, kde se primárky uskuteční v úvodu února. Podle deníku The Washington Post tak sleduje podobnou strategii jako současný šéf Bílého domu v demokratických primárkách v roce 2008. Na rozdíl od něj ale Paul v žádném z úvodních klání nevyhrál.

Republikánští kandidáti se na Floridě utkají o hlasy 50 volitelů, kteří pak budou na sjezdu republikánské strany na konci srpna vybírat jejího kandidáta na prezidenta. Florida je v seriálu primárek prvním velkým státem s větším počtem volitelů. O polovinu jich tu ale za trest přišla, protože tamní republikáni posunuli primárky z března na konec ledna. Vítěz zde bere vše.

V dosavadních hlasováních jich získal nejvíc Newt Gingrich se 23 voliteli, následovaný Romneym s 19, Santorumem s 13 a Paulem se třemi. Pro celostátní nominaci potřebuje kandidát 1 143 volitelů z celkového počtu 2 285.