Sondu Fobos-Grunt poslalo k Zemi vesmírné záření

Moskva - Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimir Popovkin dnes oznámil, že příčinou selhání ruské meziplanetární sondy Fobos-Grunt bylo radioaktivní kosmické záření. To zapříčinilo výpadek palubních počítačů. Ruský tisk nicméně viní ze selhání programátory ruské agentury. Fobos-Grunt loni v listopadu sice vyletěl na oběžnou dráhu, nenabral ale požadovaný kurz k měsíci Marsu Phobos. Sonda se nakonec zřítila do Tichého oceánu.

„Příčinou nestandardní situace se stalo přetížení dvou palubních počítačových zařízení, takzvaný dvojí restart, a proto Fobos-Grunt přešel do režimu co největších úspor energie a vyčkávání na další pokyny. Nejpravděpodobnější příčinou se podle názoru komise jeví lokální působení těžkých nabitých částic vesmírného prostoru, které vedlo k výpadku v paměťovém zařízení centrálního počítače stanice ještě během druhého obletu,“ řekl Popovkin.

Připustil zároveň, že konstruktéři mohli použít padělané zahraniční součástky. Odpovědnost za selhání sondy nesou podle Popovkina představitelé Lavočkinovy konstrukční kanceláře, kteří už byli potrestáni.

Ruský tisk ale označil za hlavní příčinu nezdaru chybu ruských programátorů. „V závěrečné zprávě komise za hlavní příčinu nehody označila chybu v programu, která způsobila současný restart dvou fungujících kanálů palubního počítačového zařízení,“ píše dnes s odvoláním na závěrečnou zprávu vyšetřovací komise deník Kommersant. 

Rusové přitom spekulovali, zda za zkázou sondy nestojí americké radary z atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech v Tichém oceánu. Když tuto možnost vyloučila většina amerických i ruských odborníků, objevila se nová verze. Prý za kolaps může sluneční erupce, stanice měla proletět oblakem plazmy, který porušil palubní systémy. V tisku se objevily i zprávy, že sondě selhaly padělané čínské součástky.

Proti závěrům ruské vesmírné agentury se ale dnes vyslovil specialist Lavočkinovy kanceláře. „Verze, že se přístroj srazil s plazmou, nestojí za řeč! Dávno jsme věděli, že Fobos-Grunt nepoletí vinou našich programátorů. Už jsem nemohl mlčet a rozhodl se říci celou pravdu, která je ve zprávě komise,“ řekl nejmenovaný specialista listu Moskovskij komsomolec. 

Fobos-Grunt odstartoval loni v noci z 8. na 9. listopadu, ale po oddělení od nosné rakety stanice nenabrala požadovaný kurz k měsíci Marsu Phobos. Místo toho kroužila na oběžné dráze Země. Ruští experti se snažili sondu opakovaně oživit, jenže ta nereagovala, nakonec se zřítila do Tichého oceánu.