Poslední Assangeova šance: Nejvyšší soud řeší jeho odvolání

Londýn – Britský nejvyšší soud dnes zahájil dvoudenní jednání, během něhož bude řeší odvolání spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange proti vydání do Švédska. Rozhodnutí o dalším osudu 40letého Australana se dá očekávat až za několik týdnů. Assange je už přes rok v Británii v domácím vězení. Pokud soud jeho odvolání zamítne, bude Assange ve Švédsku čelit obvinění ze znásilnění bývalých spolupracovnic.

Čtyřicetiletý Australan byl oblečen do tmavých šatů a po příjezdu k soudu se ocitl uprostřed davu tvořeného novináři a jeho příznivci. „Je nutné ho osvobodit,“ prohlašovali lidé.

O Assangeově vydání do Skandinávie rozhodly už britské soudy nižších instancí, on se ale vždy odvolal. Popírá, že by se sexuálních deliktů dopustil, a tvrdí, že ve Švédsku by mu hrozilo vydání do Spojených států, kde by byl souzen za zveřejňování tajných amerických materiálů na WikiLeaks.

V roce 2010 Assange na svém serveru zveřejnil utajené záběry z válek v Iráku a Afghánistánu a tisíce citlivých dokumentů amerického ministerstva zahraničí, včetně diplomatické pošty. Právě tím se stal trnem v oku amerických úřadů. Za švédskou žalobou proto vidí právě americkou odplatu a pokus WikiLeaks umlčet.

Před budovou soudu se dnes shromáždila skupinka Assangeových stoupenců požadujících jeho propuštění. Sedm soudců se bude Assangeovou kauzou zabývat dva dny a verdikt bude vynesen později - za dva až deset týdnů. O vydání rozhodly britské soudy už dvakrát, ale Assange se vždy odvolal.

Odvolání zpochybňuje, že by švédská prokuratura měla pravomoc vydávat evropský zatykač, na jehož základě by měl být do Švédska vydán. V Británii či USA mohou zatykač vydat obvykle jen soudy. Představitelé Švédska tvrdí, že ve Švédsku a dalších evropských zemích to mohou být i žalobci.

Assange nebyl z údajného znásilnění ve Švédsku obžalován. Švédská prokuratura ho chce nejprve vyslechnout. Verdikt nejvyššího soudu bude konečný. Pak by se Australan mohl obrátit jen na štrasburský soud pro lidská práva, ale není jasné, zda by to vydání zabránilo.

Assange se objeví v jubilejních Simpsonových

Serveru WikiLeaks od okamžiku Assangeova zadržení vyschly platby, peněžní ústavy mu ve strachu z porušení zákonů přestaly převádět peníze. Nová odhalení už nepublikoval a upadá v zapomnění. Zato Assangeova hvězda září dál. Příznivce má mezi okupačním hnutím proti společenské nerovnosti a v Rusku se chystá jeho vlastní televizní talk show. Assange bude také 19. února hostovat v jubilejním 500. dílu seriálu Simpsonovi. Svůj part namluvil po telefonu - z domácího vězení.