USA chtějí ukončit bojové operace v Afghánistánu už příští rok

Brusel – Americký ministr obrany Leon Panetta nastínil, jak si Spojené státy představují svůj odchod z Afghánistánu. Cestou do Bruselu na summit ministrů obrany NATO řekl, že napřesrok ukončí bojové operace a zaměří se už jen na výcvik afghánských vojáků. Na ten jim pak zbude čas do konce roku 2014, který Bílý dům dosud označoval za pravděpodobný konec afghánské mise. Severoatlantická aliance by se ale podle svého generálního tajemníka měla v Afghánistánu držet původních plánů a stáhnout vojáky až v roce 2014. Anders Fogh Rasmussen to řekl před jednáním ministrů obrany NATO v Bruselu. Své vojáky chce ze země odvelet do konce roku 2013 Francie.

„Očekáváme, že poslední provincie předáme afghánským bezpečnostním složkám v polovině roku 2013. Od té chvíle budou mít afghánské složky vedoucí slovo v celém Afghánistánu a role našich vojáků se postupně změní z bojové na podpůrnou. Na tom není nic nového, je ale zásadně důležité, aby tato změna úlohy probíhala v rámci mezinárodních sil ISAF koordinovaně,“ prohlásil Panetta.

„Jsou tady dva horizonty. Jeden v roce 2013, kdy předpokládáme, že poslední provincie by měly přijít pod afghánskou správu. Tím by měl Afghánistán převzít jakousi hlavní zodpovědnost a koncem roku 2014 pak plnou zodpovědnost,“ dodal k tomu Alexandr Vondra. Počet českých sil v Afghánistánu se bude podle Vondry postupně snižovat. „Bude to v nějaké rozumné snižující se trajektorii. Nyní jich tam máme 620, tak předpokládám, že pro příští rok to číslo bude o něco nižší a pro ten rok 2014 samozřejmě také o něco nižší,“ uvedl.

Francie nedávno překvapivě oznámila stažení svých bojových jednotek z Afghánistánu na konci roku 2013. Stalo se tak v reakci na smrt čtyř francouzských vojáků při útoku vojáka afghánských bezpečnostních sil.
   
Debatovat budou ministři i o obecné situaci v Afghánistánu, který dlouhodobě kromě chudoby sužují útoky radikálů, především pak bojovníků militantního hnutí Tálibán.

Vojáci NATO
Zdroj: ČT24

Diskuze bude probíhat v době, kdy do tisku pronikla tajná zpráva aliance, jež údajně potvrzuje, že pákistánské bezpečnostní služby Tálibán podporují. Českou republiku bude zastupovat ministr obrany Alexandr Vondra.

Středisko protiraketového štítu má být v Německu

Velitelské středisko protiraketového štítu, který rozmístí Severoatlantická aliance v Evropě, bude sídlit v Německu, v Ramsteinu. Sdělil to dnes v Bruselu podle agentury AFP jistý diplomatický zdroj na okraj schůzky ministrů obrany NATO. Zpráva přišla v době, kdy z Německa má být stažena velká část amerických jednotek dislokovaných v Evropě.

Oficiální oznámení rozhodnutí se očekává do pátečního zakončení ministerské schůzky. Velitelské středisko má podle diplomata začít fungovat po květnovém summitu NATO v Chicagu.