Pákistánský premiér bude obviněn z pohrdání soudem

Islámábád - Pákistánský nejvyšší soud dnes oznámil, že obviní premiéra Júsufa Rázu Gíláního z pohrdání soudem za to, že odmítl otevřít starý případ korupce týkající se prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Informovaly o tom tiskové agentury.

Gílání může jít za mříže

„Po předběžném slyšení jsme přesvědčeni, že je tu na první pohled dostatek argumentů pro další kroky,“ uvedl sedmičlenný soud. „Soud je odložen do 13. února ke zformulování obvinění. Premiér bude přítomen osobně,“ uvedli soudci. Premiérovi v případě odsouzení hrozí až šestiměsíční vězení a ztráta úřadu.

Gílání potvrdil, že se před soud v souvislosti s projednávaným případem korupce znovu dostaví. Zdůraznil, že respektuje soud a splní jeho žádost, aby se k němu podruhé dostavil.
   
Celá kauza se týká stíhání prezidenta Zardárího kvůli převodu peněz ze státních fondů na účty ve švýcarských bankách. S ohledem na prezidentskou imunitu ale vyšetřování nevedla ani švýcarská strana.

Júsuf Ráza Gílání
Zdroj: ČT24

Gílání měl už před dvěma lety v souladu se soudním rozhodnutím obnovit stíhání prezidenta a vládních úředníků a poslanců kvůli podezření z korupce, respektive vyzvat Švýcarsko k obnovení vyšetřování. Premiér to ale odmítl učinit s odvoláním na Zardárího imunitu.