V půdě kolem reaktorů se objevilo plutonium

Tokio - Experti dnes na pěti místech jaderné elektrárny Fukušima zaznamenali stopy radioaktivního a vysoce jedovatého plutonia. To se používá jako palivo ve třetím bloku. Havarijní týmy v japonské elektrárně Fukušima dnes obnovily práce na odčerpávání stovek tun radioaktivní vody, která zejména ve druhém bloku udržuje vysokou hladinu zamoření. Úřady nevylučují, že radioaktivita možná pronikla do půdy a mořské vody. Víkendovou paniku kolem chybných údajů o radioaktivitě kritizovala tokijská vláda. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) na červen plánuje mimořádnou konferenci o důsledcích havárie ve Fukušimě.

Špatné zprávy z Fukušimy neberou konce. Společnost TEPCO provozující elektrárnu dnes oznámila, že měření potvrdila přítomnost plutonia v půdě kolem reaktorů. Těžký kov pravděpodobně pochází z palivové nádrže třetího reaktoru. Radioaktivní plutonium má poločas rozpadu 24 000 let a v organismu může vyvolat rakovinu. Prvek se objevil ve vzorcích, které byly kolem reaktoru odebrány před týdnem.

Inženýři navíc také poprvé našli vysoce radioaktivní vodu i mimo budovy s jadernými reaktory. Zhoršil se také vzduch v těsném okolí elektrárny. „Měření nám potvrdila, že přívodní tunely s elektrickými kabely vedle bloků 1 až 3 obsahují silně zamořenou vodu. Kudy se tam dostala, zatím nevíme,“ prohlásil mluvčí provozovatele elektrárny TEPCO Takaši Kurita.

Likvidace kontaminované vody je nyní hlavním úkolem záchranářů a podle odborníků může trvat týdny. Voda musí být z bloků elektrárny odčerpána, aby se mohly napojit na dodávku elektřiny čerpací systémy nutné k chlazení reaktorů. V zamořené vodě druhého reaktoru byla naměřena vysoká radioaktivita tisíc milisievertů, k zamoření došlo zřejmě v důsledku roztavení reaktorového jádra. Vzhledem ke stabilnímu tlaku uvnitř reaktoru ale podle expertů bylo roztavení nejspíš jen částečné.

Podle zjištěných měření se zamoření moře rozšířilo o dalších 1,6 kilometru severně od elektrárny. V moři nedaleko pátého a šestého bloku byla zjištěna přítomnost radioaktivního jódu 131 v hodnotách víc než tisíckrát přesahujících normu. Odborníci se proto obávají, že radioaktivní voda uniká z elektrárny do moře.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo vodárny a průmyslové podniky, aby nehromadily v zásobnících dešťovou vodu a nečerpaly vodu z řek bezprostředně po dešti. Veškeré nádrže s vodou mají být podle ministerstva zakryty ochrannými plachtami.

Japonská vláda dnes také označila za „absolutně nepřijatelné“ zveřejnění chybného údaje o úrovni radioaktivity ve druhém bloku jaderné elektrárny Fukušima 1. „Měření radiace je základní podmínkou pro zajištění bezpečnosti. Z tohoto hlediska jsou takové chyby naprosto nepřijatelné,“ uvedl Jukio Edano, mluvčí japonské vlády. Viceprezident společnosti TEPCO slíbil: „Budeme tvrdě pracovat na zkvalitnění naší práce, aby se to už neopakovalo.“

Údaj o desetimilionkrát vyšší úrovni radiace oproti normálnímu stavu v neděli vyděsil japonskou i světovou veřejnost. Elektrárenská společnost TEPCO později údaj opravila s tím, že jde jen o stotisícinásobek normálu.

Vydáno pod