Egyptští demonstranti obléhají ministerstvo vnitra

Káhira - Egyptem stále otřásá násilí a pokračují masivní protesty proti vojenské vládě. Demonstranti obléhají ministerstvo vnitra v Káhiře. Demonstrace si od čtvrtka vyžádaly už nejméně pět mrtvých a podle některých zdrojů až 1500 zraněných. Policie použila slzný plyn. Skupiny mládeže vyzvaly k protestu pod názvem „Pátek hněvu“. V noci na dnešek policisté v Suezu dva lidi zastřelili. Demonstranti v Suezu se snažili násilím dostat do policejní stanice a policisté na to zareagovali střelbou. Jeden člověk zemřel na následky střelného zranění v Káhiře.

Ulice k ministerstvu vnitra v Káhiře radikálové proměnili v bitevní pole. Demonstranti se úřad už druhý den snaží obklíčit z několika stran. Pořádková policie proti nim zakročila slzným plynem. V ulici vedoucí k budově maskovaní demonstranti překonali zátarasy z ostnatých drátů a zakládali požáry.

Motorky zajišťují nejrychlejší odvoz raněných. Pod vlajkou káhirského klubu al-Ahlí zní stále silněji požadavek na odchod vojenské vlády. Podle demonstrantů zodpovídá za to, že se ani rok po svržení Mubarakova režimu nedaří obnovit pořádek, stát nefunguje a středeční masakr na stadionu v Port Saídu to prý jen dokládá. „Rada musí odejít. Musejí odstoupit. Lidé umírají každý den, masakrů už bylo dost,“ prohlásil demonstrant Mohamed Ahmed.

Stovky lidí se také shromáždily poblíž na káhirském náměstí Tahrír k pravidelným pátečním modlitbám. Řada jich skandovala hesla proti armádě, která zemi od loňského února vládne.

Júsuf Mohamed, demonstrant:

„Nebyly to jen střety fotbalových fanoušků. Celé to bylo připravené. Zodpovídá za to vojenská rada. Oni slíbili, že zajistí bezpečnost ligových zápasů, divím se, že to neudělali. Nedá se na ně spolehnout, měli by odejít.“

„Patřím k ultras klubu al-Ahlí. Ze všeho, co se stalo, viním policii. Při vstupu na stadion nás vždycky prohledávali. Tentokrát po zbraních nikdo nepátral,“ konstatoval další z protestujících. V noci v Suezu rozvášněný dav zaútočil na policejní stanici, dva demonstranti zemřeli a protesty po tragickém fotbalovém utkání se rozlily do dalších měst.

Příčina násilností na stadionu v Port Saídu zůstává předmětem spekulací. Řada lidí věří, že je dali do pohybu provokatéři, kteří pracují pro zbytky Mubarakovy vlády a chtějí zabrzdit přechod k demokracii. Šéf vojenské rady, maršál Tantáví, slíbil obyvatelům stabilitu, vyšetření fotbalového masakru a hodlá se držet plánu na postupné předání moci civilistům.

Už ve čtvrtek večer si skoro 400 zraněných v Káhiře vyžádaly srážky mezi strážci pořádku a účastníky shromáždění na protest proti vojenské vládě. Egyptské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že mezi zraněnými je mnoho těch, kteří se nadýchali slzného plynu. Proti demonstrantům obléhajícím ministerstvo vnitra ho použila policie. Právě tomuto resortu protestující, mezi nimi mnoho fotbalových fanoušků, přičítají vinu za středeční násilnosti v Port Saídu.