Bývalý velitel věznice Rudých Khmerů dostal doživotí

Phnompenh - Mezinárodní trestní tribunál pro Kambodžu dnes v odvolacím procesu poslal na doživotí do vězení Kanga Kek leua. Jde o někdejšího velitele nechvalně proslulé věznice S-21 režimu Rudých Khmerů. Informovala o tom agentura AFP. Kang už byl v roce 2010 odsouzen k pětatřiceti letům vězení za vraždy, mučení, znásilňování, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Později mu byl verdikt snížen na devatenáct let, což ale popudilo příbuzné obětí režimu Rudých Khmerů. Dnešní rozsudek už je ale definitivní, není proti němu odvolání a Kang Kek leu by měl strávit zbytek života za mřížemi.

„Zločiny Kanga Keka leua patří mezi nejhorší, které byly v dějinách kdy zaznamenány. Zaslouží si nejvyšší možný trest,“ řekl novinářům předseda tribunálu. Mezinárodní trestní tribunál nesmí udělit trest smrti. Jak uvedla agentura AP, Kang stál klidně a bez náznaku jakýchkoli emocí vyslechl čtený rozsudek. Pak k sobě spojil dlaně a sepjaté je přitiskl k hrudi na znamení úcty projevené soudci, než ho odvedla soudní stráž.

Kang Kek leu vedl kambodžskou věznici, zahynulo tam 17 tisíc lidí

Devětašedesátiletý Kang Kek leu, známý také pod přezdívkou Duch, vedl kambodžskou věznici S-21, v níž zahynulo až 17 tisíc lidí, v letech 1975 až 1979. „Přiznávám právní zodpovědnost za všechny zločiny, které se staly v S-21, zvlášť za mučení a popravy lidí,“ řekl Kang Kek leu. Svou práci prý nenáviděl, údajně ale neměl na výběr. Kdyby neposlechl rozkazy, sám by skončil na popravišti, na tom založil i svou obhajobu.

Mezinárodní tribunál zahájil v loňském roce soud také se třemi nejvyššími dosud žijícími představiteli totalitního marxistického režimu Rudých Khmerů, který zlikvidoval téměř dva miliony lidí. Hlavní ideolog, pětaosmdesátiletý Nuon Chea, Pol Potův zástupce Khieu Samphan, jemuž je 80 let, a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary, který má 86 let, jsou obviněni z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vůdce Rudých Kmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)